Belçika ile ilgili sıkça sorulan sorulara Cevaplar

Belçika ile ilgili sıkça sorulan sorulara Cevaplar

Hava alanında yakalanıp müracaat etmek durumunda kalan veya iradi olarak kendi evi yerine kamplarda kalan başvurucuların işlemlerinin daha hızlı ilerlediği söylenebilir.

Kampta kalmak zorunlu değil, bir adres göstererek kampta kalmaya biliyorsunuz.

Kamp şartları kamptan kampa çok değişiyor. Şartları çok iyi kamplar da var, ortak kullanım alanlarından dolayı sıkıntılı olanlar da var.

Oturum alınca devlet sizi 2 aylığına bir sosyal eve yerleştiriyor. Bu 2 ay içerisinde bir ev bulmanızı istiyorlar. Ev bulmak kolay olmasa da bir şekilde bulunuyor.

Herhangi bir ikamet zorunluluğu yok, istediğiniz yerde ikamet edebilirsiniz.

Oturum alıp yardımlarınız başlar başlamaz ev tutabilirsiniz. Kiranıza yapılacak devlet katkısı için net bir şey söylemek mümkün değil ama genel olarak eğer kiranız 500 Euro’nun üzerinde ise osmw (ilgili resmi yardım kurumu) karşılayabiliyor. Ancak karşılayacağı tutar kişi sayısı ve çocuk sayısına bağlı değişmektedir. Örneğin kirası 650 Euro olan ve 1 çocuk sahibi olan biri 150 Euro extra kira takviyesi verebiliyor. Tutacağınız evin maksimum kirası çocuk sayısına göre değişiyor. Örneğin 1 çocuk sahibi bir aile en çok 700 Euro’luk bir ev kiralayabiliyor.

Kabul aldıktan sonra bekâr birine  900 Euro, aileye 1250 Euro yardım yapılıyor. Ayrıca her çocuk için 200 Euro çocuk yardımı almaya başlıyorsunuz. Kiranızı da bu yardımlar içerisinden ödemeniz gerekmektedir.Devletin yaptığı yardımlar ile geçinmek mümkün. Bu yardımlar resmi bir iş sahibi oluncaya kadar devam eder.Yardımların devamı için dil kursuna [bazı bölgelerde Felemenkçe bazı bölgelerde Fransızca] katılım şart koşuluyor. Vatandaşlık için A2 seviyesinde dil öğrenmiş olmak yeterli oluyor.

Dosya karara bağlama süresi dosyaya ve memura bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 6 ay sürüyor.

Türkiye’den yapılan müracaatlara genel olarak olumlu bakılıyor ve olumlu sonuçlanma oranları yüksek. Doğru beyanda bulunduğunuza ve risk altında olduğunuza ikna ettiğiniz durumda kabul almanız kolaylaşıyor. Çelişkili ifadeler ve yalan söylemek red sebebi olabiliyor.

Kabul sonrası aile birleşimine hemen müracaat etmek mümkün fakat işlemler yaklaşık olarak 7-8 ay sürüyor.

Kabul öncesi aile bireylerini DUBLIN 3 antlaşması gereği aile bütünlemesi yöntemi ile almak mümkün fakat yaklaşık olarak 4-5 ay sürebilmektedir.İlk iltica işlemlerinden sonra alınan “Anex 26” belgesi ile çocukların okula başlaması hemen mümkün olabiliyor.

İltica ettikten sonra (kabulünüz henüz gelmemiş olsa da) 4 ay sonunda çalışma iznine müracaat edebilirsiniz. Eğer 4 ay dolmadan önce bir iş yeri size iş kabulü verirse 4 ay dolmadan da çalışma izni almak mümkün.

Türkiye’den alınan diplomalar kabul ediliyor. Tercüme işleri oldukça pahalı (sayfası 50 Euro). Branş denkliği için, aldığınız dersler ve derslerin içeriğine dair okulunuzdan alacağınız detaylı bir transkripte (yada müfredata) ihtiyaç olacaktır.

Türkiye’den alınan ehliyetler ile 6 ay araç kullanabilirsiniz. 6 ay sonrasında Belçika ehliyetine çevirtmek gerekiyor. Bu işlem için müracaat edip 2 ay beklemek yeterli. Herhangi bir sınava girmek gerekmiyor.

Kabul aldığınızda 5 yıllık oturum veriliyor. 5 yıl sonunda sürekli oturum alabiliyor. A2 seviyesinde dil bilginiz ve 3 yıllık çalışma sigorta geçmişiniz varsa vatandaşlığa müracaat edebiliyorsunuz.Vermiş olduğu sosyal haklar, sınavsız ehliyet değişimi, diploma denkliği ve eğitim ödeneklerinin mevcut olması, ücretsiz üniversite eğitimi, ilk 500 de yer alan 7 üniversite bulunması, yıllık verilen ücretsiz ulaşım kartları, ücretsiz dil ve meslek kursları, çocukların okullarda almış olduğu eğitimin kalitesi, ırkçılığın olmaması olumlu yanları olarak sayılabilir.

Yorum yaz