Mülteci Hukuku Danışmanlığı

MÜLTECİ HUKUKU DANIŞMANLIĞI

  1. Dublin Danışmanlığı: Avrupa’da 31 ülke (Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Lihtenştayn, İrlanda, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti, Romanya, Hırvatistan) Dublin’e üyedir. Şayet bu ülkelerden birinde oturum ya da vizeniz varsa veya kural dışı yollarla geçtiniz ve parmak izi verdiyseniz veya çekirdek aile üyelerinden herhangi biri varsa mükerrer ilticayı önlemek için Dublin prosedürü devreye girer. Bu kararlara dikkat ediniz. Hayallerinizi süsleyen ülke, yukarıda bahsettiğimiz gerekçelerden herhangi birisi varsa kabuslar ülkesine dönebilir. Bu ülkelerden birinde oturum, vize ya da parmak iziniz varsa legal veya illegal yollarla başka bir üye ülkeye sığındığınızda Dublin sorunuyla karşılacaksınız demektir. Dublin öncesi ve sonrası ile ilgili danışmanlık hizmetleri sunmaktayız. Dublin’e uğrayıp uğramadığınızı ve eğer Dublin sorunuyla karşılaştıysanız bu sorunun çözümü için yapmanız gerekenlerle ilgili mutlaka bir uzmana, avukata ya da ilgili makamlara bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşlarına ya da bizlere danışabilirsiniz.
  2. Dublin Sonrası Danışmanlığı: Yukarıdaki 31 ülkeden herhangi biriinde oturum izniniz varsa ya da parmak izi verdiyseniz yürürlükteki Dublin III Anlaşması’nın 12, 13, 25, 29 maddelerine dikkat etmediğiniz takdirde yani oturum izninin, vizenin ya da parmak izinin sorumluluğu bitmeden başvuru yaptıysanız yetki çerçevesinde sorumlu olan bu ülkelere –velev ki bu ülkelere hiç uğramasanız bile- geri gönderilirsiniz. İşte bu geri gönderilmeden kurtulmak ve bu sorunlara çözüm bulmak isterseniz bir uzmana, avukata ya da ilgili makamlara bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşlarına ya da bizlere danışabilirsiniz.
  3. İltica Başvuru Öncesi Danışmanlığı: Yaşadığınız ülkede zulme uğradığınıza dair somut korkularınız varsa hayatınız ve özgürlüğünüz tehdit, tehlike, risk altında ise ilticadan başka bir seçenek kalmamış ise ya da öyle olduğuna inanıyor ve düşünüyorsanız mülteci ya da siyasi sığınmacı veya ikincil koruma ya da geçici sığınma haklarından hangisine uygunsunuz?
  4. Bu durum değerlendirilecektir.
  5. Elinizdeki belgelerin yeterliliği, gerekliliği ve uygunluğu hakkında bilgilendirme yapılacaktır.
  6. Oturum, vize ya da parmak iziniz yukarıdaki ilkelerden herhangi birisinde olduğu tadirde başvuru öncesi riskleri hakkında bilgilendirme yapılacaktır.
  7. Başvuru öncesi yol mülakatı ile ilgili bilgilendirme yapılıp örnek bir yol mülakatı gerçekleştirilecektir. Yol mülakatına uygunluğunuz ile ilgili ayrıca bilgilendirilendiriyoruz. Bu konuda bir uzmana, avukata ya da ilgili makamlara bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşlarına ya da bizlere danışabilirsiniz.

 

 

 

  1. İltica Mülakat Hazırlık Danışmanlığı: Elinizdeki bilgi, belge ve anlattığınız hikayeye göre mülteci ya da siyasi sığınmacı ya da ikincil koruma ya da geçici sığınma haklarından hangisine uyduğunuz hakkında bilgilendirme yapılıp size uygun strateji geliştirmenize katkı sağlanacaktır.
  2. Hikayeniz dinlenerek Bu durum değerlendirilecektir.
  3. Hikayenize uygun olarak elinizdeki belgelerin yeterliliği, gerekliliği ve uygunluğu hakkında bilgilendirme yapılacaktır.
  4. İltica kanunları hakkında bilgilendirme yapılıp hikayenize uygun örnek taslak hazırlanıp eksiklerinizi tamamlamak için size zaman ve ev ödevleri verilecektir.
  5. Ev ödevlerinizi ve taslak çalışmanızı tamamladıktan sonra taslak savunma çalışmanızın üzerinden geçilecek ve taslak savunma çalışması üzerinde düzeltme çalışması yapılacaktır. Son olarak hazır olduğunuza kanaat getirildiğinde örnek mülakat yapılarak başvuruya hazır hale getirileceksiniz. İmkanı olan başvuruculara beraberinde tercüman ya da avukat refakati sağlanabilmektedir. (Mülteci dairelerinde resmi tercüman bulunmaktadır, şayet siz yanınızda kontrol amaçlı bulundurmak isterseniz tercüman ve avukat imkanı tarafımızdan sağlanmaktadır.)
  6. İltica Kabul Sonrası Danışmanlığı: Kabul alan mülteciler için kabulden sonra yeni bir hayat, yeni bir uğraş başlamaktadır. Normal şartlarda bu konularda ücretsiz hizmet veren sivil toplum kuruluşları bulunmaktadır. Bu duruma rağmen danışmanlık hizmeti almak isterseniz aşağıdaki imkanları sunmaktayız:

                Yabancılar dairesine kayıt, seyahat belgesi ve oturum kartı işlemleri, sosyal yardım ya da iş-işçi bulma (Jobcenter, Jobcom) kurumlarına kayıt, emeklilik fonuna kayıt, çocuk parası başvurusu, engelliler için bakım maaşı ya da engelli maaşı başvuruları, dil kursu kaydı, ehliyet değişim işlemleri ve benzeri konularda, ayrıca ilgili kurumlara başvuru işlemleri ve işinizle alakalı hangi kurumun yetkili olduğuyla ilgili yönlendirme ve gerekirse ilgili dilde dilekçe ve dilekçe işlemlerini yapma, başvurucunun beraberinde tercüman ya da avukat tahsis etme hizmetleri sunmaktayız. Bizden tek tek işlemler hakkında destek alabileceğiniz gibi paket anahtar teslim hizmet de alabilirsiniz. Değişen hükümlerde güncel duruma göre bilgilendirilme ve refakat imkanları sunulmaktadır.

 

  1. İltica Ret Sonrası Danışmanlığı: Bir başvurucu ilticadan ret aldığı takdirde aslında mülakatın iyi geçtiğini, raportörün kendisine iyi davrandığını düşünmekte; gelen cevap ile hayal ırıklığı yaşayabilmektedir. Ret kararını okuyunca hemen deport edileceğini düşünerek panik havasına bürünmektedir. Endişe etmeyiniz. Size verilen ret kararında duruma göre 7 gün, 14 gün ve 30 gün içerisinde mahkemeye itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Şayet 7 gün içerisinde itiraz etmeniz gerektiği yazıyorsa hızlandırılmış prosedüre tabi olup genelde 6 ay ile 2 yıl arasında mahkeme süreci tamamlanmaktadır. Ancak 14 gün ya da 30 gün yazıyorsa eyaletlere ve ülkelere göre değişiklik gösterse de bugüne kadarki tecrübemize dayanarak 2 ila 5 yıl arasında mahkeme sürecinin sürdüğünü söyleyebiliriz. İşte bu çerçevede biz de öncelikli olarak ret gerekçeleriniz nedir, kanundaki karşılığı nedir, raportör hangi gerekçelere istinaden ret vermiştir ya da siz hikayenizi anlatırken nerede yanlışa düştünüz ya da düşürüldünüz, ret kararı tercümanın çeviri hatasından mı kaynaklanmaktadır, bu konuda bilgilendirileceksiniz. Genelde raportörler, sizler ifadelerinizi net kullanmadığınız sürece mülakatı muğlak yazmayı seçtikleri görülmektedir. Ayrıca Türkçesi (yabancı dili) iyi olmayan tercümanların seçildiği, hem yanlış tercüme hem de muğlak ifadelerden dolayı raportör ikna olmadığı takdirde olumsuz karar verildiği görülmektedir. Bize yapılan onlarca başvurucunun dosyası incelendiğinde bu gerekçeler gözlemlenmektedir.

Size verilen süre içerisinde mahkemeye itiraz etmeniz gerekmekte ve çözüm ortağımız olan avukat ağımız ile bulunduğunuz bölge, ülke veya eyalete göre ret konularında uzman avukat yönlendirmesi yapılacaktır. Mahkemelere yaptığınız itirazda her ne kadar avukatlarınız gerekçe hazırlıyor olsa da gerekçelerinizin hazırlanması noktasında stratejik destek verilecektir. Ayrıca mülteci dairesinin şikayet birimine hakkınızda verilen ret kararının yanlışlıklarını ifade eden gerekçelerle birlikte bir şikayet mektubu yazılacaktır. Şikayet mektubunu yazmanın gerekçesi müşteri memnuniyeti ve şikayeti açısından baktığınızda siz müşteri dairesinden bir mültecilik hizmeti aldınız, ancak size verilen bu hizmetten verilen bu karardan memnun olmadığınız için zaten anayasal bir hak olan mahkemeye itiraz sürecini başlatmış oluyorsunuz. Fakat diğer taraftan anayasal bir hak olan şikayet hakkınızı da kullanarak mülteci dairesine yapılan yanlışlarını ifade eden bir şikayet mektubu yazmak en doğal hakkınız olacaktır. Böylelikle mülteci dairesinin bu kararını gözden geçirmesine katkı sağlamış olabilir ve mülteci dairesinin bu yanlıştan dönmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca mülteci dairesi bu şikayet mektubunu hukuk birimi vasıtasıyla mahkemeye gönderip sizin mahkemedeki dosyanıza eklenmesini sağlayabilir. Hem mülteci dairesi hem mahkeme, elindeki sizinle ilgili evrakları avukatınıza göndermek zorundadır. Böylelikle mahkemenin önünde üç seçenek bulunmaktadır. Birinci seçenek, hakim mülteci dairesine avukatınızın yaptığı itiraz ve sizi gönderdiğiniz şikayet mektubu neticesinde mülteciler dairesine bu durumu yeniden gözden geçirmesini önerebilir. İkincisi itiraz ve şikayetinizi haklı görerek mahkeme tarihini daha erken bir zamana verebilir. Üçüncüsü normal mahkeme sürecini bekletebilir, ancak hem itirazınız hem şikayet mektubunuz hakimin önünde bulunduğundan dolayı mahkeme günü sizinle ilgili adaleti işleterek kararını verecektir. Bununla birlikte ret almış olsanız bile her şeyin sonu olmadığı için iltica ettiğiniz ülkede alternatif oturma ve çalışma izinleri için çözümler üretilmesine katkı sağlamaktayız. Bu konuda mütaakip iltica, aynı ya da başka ülkeye ikinci iltica, eğitim, meslek eğitimi ya da çalışma yoluyla iltica ettiğiniz ülkede hangi imkanların olduğu ve sizin için en doğru yöntemlerin neler olabileceğiyle ilgili bilgilendirme yapılacaksınız. Bu hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz teklif talep edebilirsiniz.

 

               

Yorum yaz