Ankara Antlaşması Danışmanlığı

ANKARA ANTLAŞMASI DANIŞMANLIĞI

Kaynağı 1963’te imzalanan Ankara Antlaşması’na dayanan, 1973’teki ek protokol ile olgunlaşan, geçerli serbest meslek sahibi ve hizmet sağlamak isteyen Türk vatandaşlarının bazı Avrupa Birliği ülkelerinde “iş planı”nız konsolosluk ya da büyükelçilik tarafından onay gördüğü takdirde 1 yıllık iş kurma ve çalışma vizesi verilmektedir. Bu antlaşma, herhangi bir ikamet etme hakkı tanımamaktadır, ancak çalışma izni ile bazı ekonomik ve sosyal haklar sağlamaktadır.

Kendi işini kuran T.C. vatandaşları için kurmakta oldukları iş hakkında finansal bir plan ve şirket stratejisini belgelendirmesi ile ilgili bir “iş planı” sunulması gerekmektedir. (Bu iş planı KOSGEB’in yeni girişimci iş planına çok benzemektedir.)

Antlaşma gereği maaşlı bir işe giremiyorsunuz, mal ya da hizmet satmalısınız. Brexit diye tabir edilen ve İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrıldıktan sonra Ankara Antlaşması’nın hükümleri İngiltere için geçerliliğini yitirmiştir. Ancak sözleşmede imzası bulunan diğer ülkeler (Almanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, İtalya, Fransa gibi ülkeler için geçerliliğini korumaktadır.) Ankara Antlaşması’nın uygulandığı ülkelerde bu işlem iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama:

  1. Yapmak istediğiniz iş ile ilgili “iş planı” oluşturmak;
  2. İş planı ve beraberindeki evrakları ilgili ülkenin konsolosluk veya büyükelçiliğine sunmak ve onay almak,
  3. Ankara Antlaşması ile ilgili iş kurma vizenizi aldıktan sonra ilgili ülkenin çalışma müsaadesi veren birimine kayıt yaptırmak, iş kurup işinizi çalışır halde tutmak,
  4. Kurmayı düşündüğünüz iş ile ilgili iş yeri tutmak, kiralamak; ürün ve hizmetlerinizin piyasaya sunulması için gerekli çalışmaları yapmak.
  5. Şirket kurulumu, maliyeye kayıt, fatura, irsaliye ve benzeri şirket resmi evrakları için çalışma yapmak.

İkinci aşama ise;

  1. İş yapış ve yıllık cironuza bağlı olarak çalışma vizeniz 1 ile 3 yıl arası uzatılacaktır. (Ancak bir yılın ardından yeterli başarı sağlanamaz ve tatmin edici bir performans sunamazsanız bir yıl daha ek süre verilebilmektedir. Ardından tekrar bir üç yıl daha çalışma vizesi verilmektedir.)
  2. 18 ay çalıştıktan sonra size oturma izni verilecektir.
  3. Ülkelere göre değişiklik arz etmektedir, 5. Yıldan itibaren B1 seviyesinde dil bilgisi seviyeniz varsa süresiz oturum alma hakkınız vardır. Ancak hem B1 seviyesini geçmiş hem de vatandaşlık sınavını geçmişseniz (ülkelere göre 5-8 yıl olarak değişebilmektedir.) vatandaşlığa başvurma hakkınız vardır. Bir girişimci vizesi olarak tabir edebileceğimiz Ankara Antlaşması vizesinin en önemli avantajı diğer yatırımcı vizelerine göre çok daha az bir sermaye ve yatırım ile de alınabiliyor olmasıdır. Başvuran kişiler, eşlerini ve evlenmemiş (bekar) çocuklar Hollanda için 25 yaşına kadar, Belçika için 22 yaşına kadar, diğer ülkeler için 18 yaşına kadar yanında götürebilmektedir. Başvuran hariç diğer aile bireyleri serbest işçi olabilir veya eğitim hayatlarına devam edebilirler. 3. yıldan itibaren iş yeri devam ettirme zorunluluğu kalkmaktadır. Bu vizeyle tüm AB ülkelerinde vizesiz dolaşım hakkı verilmektedir.

 

 

 

Bu konuda biz hangi hizmetleri sağlıyoruz?

Ankara Antlaşması vizesine başvuracaksanız prosedürler, dokümanlar, CV hazırlama, referans mektupları, iş ve işlem sıraları ve bunların hazırlık aşamalarında olası bir hata vizenizin reddine neden olabilir.

  1. Başvuru aşamasında problem yaşamamak için profesyonel evrak hazırlama desteği sunuyoruz.
  2. İş planı hazırlıyoruz.
  3. Başvuru öncesi iş planı yazılmadan önce hedef pazar seçimi, ürün, hizmet, müşteri, pazar rakip analizleri yapıp olası sorunlara karşı çözümler üretiyoruz.
  4. Elinizdeki mevcut finansal belgeleri, mali belgeleri ve banka evraklarınızı iş planına uygun bütçe planlaması yaparak uygunluk almanıza katkı sağlıyoruz.
  5. Bu süreçte evraklarınızın portföyümüzdeki yeminli tercümanlar vasıtasıyla tercüme ettiriyoruz.
  6. Yurt dışında çalışma müsaadesini alma ve işlemlerinizi sağlıklı yürütebilmeniz için danışmanlık ve tercümanlık hizmetleri sunmaktayız.
  7. Başvuru aşamasında veya vize aldıktan sonra yurt dışında yeterlilik sağlanamadığı durumlarda iş planındaki taahhütlerinizi yerine getiremediğiniz ve yeterlilik sağlamadığınız, çalışma müsaadesi veren kurum tarafından tespit edildiği ve uygunluk verilmediği takdirde, ret gerekçeleri oluşmaktadır, bundan dolayı da itiraz etmeniz gerekecektir. İşte bu aşamada gerekli hukuki itirazların yapılabilmesi için portföyümüzdeki avukatlar vasıtasıyla itiraz sürecinizi gerçekleştireceğiz.

Tüm bu konularda uzman partner çalışma ekibimizle sürecin başından sonuna kadar çözüm adına yanınızda olmaktayız.

Yorum yaz