Almanya’da İş Arama ve Meslek Eğitimi Danışmanlığı

ALMANYA’DA İŞ ARAMA VE MESLEK EĞİTİMİ DANIŞMANLIĞI

Bilindiği üzere Almanya, dünyanın sayılı ekonomilerinden birisidir. Disiplin, eğitim, sosyal devlet anlayışı denilince akla ilk gelen ülkedir. Bunun içindir ki Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülke vatandaşlarının cazibe merkezi olmuştur. Almanya göç alan ülke konumundadır. Günümüzde, nüfusu ve endüstrisi itibariyle 1,2 milyon nitelikli insan gücüne ihtiyaç duymaktadır. Bu sayının 2030’a kadar 6 milyonu bulması bekleniyor. Hem Almanya kendi içerisinde hem de AB üyesi ülkeler, yeterli kalifiye iş gücüne ulaşamadığı için 1 Mart 2020 tarihinde Vasıflı Göç Yasası’nı yürürlüğe koymuştur. Ancak Koronavirüs salgınının devreye girmesiyle ülkelerin Korona tedbirleri ve kapanma gerekçelerinden dolayı programda aksamalar olsa da program devam etmektedir. Almanya ilk başta doktor, hemşire, hasta bakıcı gibi sağlık sektörü ile ilgili konularda Coronavirüs sebebiyle vasıflı iş gücünü tedarik etme yoluna gitmiştir. Ancak Korona tedbirleri hafifledikçe diğer sektörlerde de vasıflı iş gücü alınmaya başlanmıştır. İşte bu çerçevede Almanya’da iş arama ya da Almanya’da meslek eğitimi yapma vizesi alıp hayatınızı Almanya’da devam ettirmek istiyorsanız yapmanız gereken bazı önemli çalışmalar bulunmaktadır:

1.Meslek grubunuza göre mutlaka bir dil kursuna gitmeniz gerekecektir. Örneğin doktor, hemşire, hasta bakıcı, mühendis gibi alanlarda B2 seviyesi dil gerekmektedir. Yazılım, tasarım gibi alanlarda B1 seviyesi; kaynakçı, inşaat ustası, tamir, tesisatçı gibi alanlarda A2 seviyesinde Almanca gerekmektedir.

  1. Mesleğinizle alakalı meslek lisesi ya da yüksekokul veya üniversitede ilgili alanlarda okumak, en az 3 yıl sektörde çalışmış olmak şartı aranmaktadır.
  2. En az lise mezunu olanlar bu başvuruyu yapma hakkına sahiptir.
  3. Profesyonel hazırlanmış bir öz geçmiş (CV) gerekmektedir.
  4. Neden iş arama vizesine ihtiyacınız olduğuyla ilgili bir motivasyon CV’sine ihtiyaç duyulmaktadır.
  5. Ayrıca iş arama veya meslek eğitim vizesi 6 aylık verilmektedir. Bu 6 aylık Almanya’da kalış süresi içerisinde barınma, sağlık, seyahat gibi giderleri kendinizin karşılaması istenmektedir. Bu da aylık minimum 857-900 euro arasındadır. Kabaca aylık 1000 euro gideriniz olduğunu varsayarsak hesabınızda 6.000 euro bulunması gerekiyor demektir.

Almanya iş arama ve meslek eğitimi vizesine başvuracaksanız prosedürler, dokümanlar, CV hazırlama, referans mektupları, iş ve işlem sıraları ve bunların hazırlık aşamalarında olası bir hata vizenizin reddine neden olabilir.

  1. Başvuru aşamasında problem yaşamamak için profesyonel evrak hazırlama desteği sunuyoruz.
  2. Motivasyon CV’si hazırlıyoruz.
  3. Motivasyon CV’si ile hem sizi hem Almanya’da yapacağınız işi hem de Almanya’da sunacağınız hizmeti anlatan bir motivasyon CV’si hazırlıyoruz.
  4. Vize almanıza yönelik finansal çalışmalar yaptırıyoruz.
  5. Bu süreçte evraklarınızı portföyümüzdeki yeminli tercümanlar vasıtasıyla tercüme ettiriyoruz.
  6. Yurt dışında çalışma müsaadesini alma ve işlemlerinizi sağlıklı yürütebilmeniz için danışmanlık ve tercümanlık hizmetleri sunmaktayız.
  7. Başvuru aşamasında veya vize aldıktan sonra yurt dışında 6 ay içerisinde talepleri yerine getirememişseniz vizenizi uzatma talebinde bulunuyoruz. Talepler yerine getirilmediği takdirde ret gerekçeleri oluşmaktadır. Bundan dolayı da itiraz etmeniz gerekecektir. İşte bu aşamada gerekli hukuki itirazların yapılabilmesi için portföyümüzdeki avukatlar vasıtasıyla itiraz sürecinizi gerçekleştireceğiz. Tüm bu konularda uzman partner çalışma ekibimizle sürecin başından sonuna kadar çözüm adına yanınızda olmaktayız.

 

 

 

 

Eğer siz de Almanya’da iş arama ve meslek eğitimi almayı düşünüyorsanız doğru yerdesiniz demektir. Yazımızda Almanya’da iş arama vizesi, Almanya’da meslek eğitimi nasıl alınır, ne yapmanız gerekir gibi sorulara cevap bulacaksınız.

2020’de yürürlüğe giren Göç Yasası ile AB üyesi olmayan ülke vatandaşları, iş aramak için Almanya’ya gelebilecek. Nitelikli (kalifiye) meslekler, Almanya’da oldukça popülerdir ve istihdam açığı bulunmaktadır. Örneğin elektrik, tamir, yazılım, sağlık gibi alanlarda uzmansanız iş olanakları açısından şanslısınız demektir.

Almanya’da çalışmak için ilk olarak çalışma iznine ihtiyacınız vardır. Göçmenseniz veya Almanya’ya iltica etmek zorunda kalmışsanız çalışma izninizin doğrudan oturum iznine bağlı olduğunu söylemeliyiz.

Almanya’da iş ararken ilk başvuracağınız kurum, Bundesagentur für Arbeit [BA], yani İş Bulma Kurumudur. Sisteme kendinizi iş arayan olarak kaydettikten sonra öneriler ve yardım kısmından istifade edebilirsiniz.

Diğer taraftan İnternet aracılığıyla iş bulmanıza olanak sağlayan birçok WEB sitesi bulunmaktadır. Bu sitelere üye olarak ve iş ilanlarını takip ederek iş bulmanız mümkün olabilmektedir.

Yorum yaz