Vize Uzatma ve Dublin Meselesi

Vize Uzatma ve Dublin Meselesi

Herhangi bir Schengen üyesi ülkeye ait Schengen vizeniz var ise ve vize C tipi ise Almanya’da veya başvurmak istediğiniz Schengen ülkesinde vizenizi 90 güne kadar uzatabilmektesiniz. Verilen vize, talepte bulunduğunuz  ülkenin “Çıkış vizesi” [örneğin Deutchland (Almanya Çıkış Vizesi)] olarak pasaporta uygulanmaktadır. Mevcut vizeniz bitmeden birkaç gün önce aşağıdaki evrakları hazırlayarak bağlı bulunduğunuz belediyeye randevu alarak başvuru yapabilirsiniz. Randevu süresi vize bitiş tarihinden sonra olsa bile önemli değildir. Randevu tarihine kadar kalma hakkınız bulunmaktadır. Randevu verildiği gün genelde vize pasaporta yapıştırılmaktadır. Örneğin; 1 ay içerisinde 15 gün kalmalı Litvanya vizesi aldığınızı varsayalım. Başvuru en geç kalma süresi bitmeden birkaç gün önce yapılmalıdır. Bu şekilde karşımıza şöyle bir durum çıkmaktadır. Litvanya vizeniz 1 Haziran 2022’de başlıyor ve 30 Haziran 2022’de bitiyor. Haziranın 5’inde Almanya’ya geldiniz ve 20’sinde vizeniz bitmek üzere. Haziranın 18-19’u gibi randevu talebinde bulununuz ya da başvuru talebinde bulununuz. Eğer size 10 Temmuz’a randevu verirlerse 10 Temmuz’a kadar legal kalmış olursunuz. 10 Temmuz günü Alman çıkış vizesini pasaportunuza yapıştıracaklardır. Bazen vize yapıştırma yerine talep ettiğiniz kadar uzatım belgesi de verebilmektedirler. Bu nedenle kalış mazeretinizi kuvvetli delillere dayandırarak hareket etmeniz, sizin için daha yararlı olacaktır.

Yürürlükteki Dublin III Antlaşması 12.2 maddesi uyarınca vizeyi veren ülke, sorumluluğu aldığından ötürü sorumluluk uzatma yaptığınız ülkeye geçiyor olacaktır. Eğer vize uzatma işlemi yapılmazsa Dublin III’e göre, örnekteki Litvanya vizesinin sorumluluğu vize bitiş tarihinden itibaren 6 ay sonra düşecektir. Yani örnekteki Litvanya vizesinin sorumluluğu 31 Aralık 2021’de bitecektir. Dolayısı ile 1 Ocak 2023 tarihinde iltica başvurusuna bulunulduğu takdirde sorumluluk Almanya’da olacaktır. Bu şekilde vize uzatımı yapıldığı takdirde legal bir şekilde 90 gün Almanya’da kalmış olacaksınız ve 90 gün daha legal olarak (dulgung yapılarak https://ilticahaberleri.com/duldung-nedir/) kaldığınızda 6 aylık süre dolmuş olacak ve Dublin’den kurtulmuş olacaksınız.

”Başvuru yapan kişinin vizesi hangi ülkede ise o üye ülke uluslararası koruma talebini değerlendirmekle yükümlüdür. Bunun tek istisnası Yürütmeliğin 8. maddesinde belirtildiği gibi vize, bir üye ülke adına başka bir ülkede hazırlandığı durumdadır. Bu durumlarda temsil edilen üye ülke, uluslararası koruma talebini değerlendirmekle yükümlüdür.”

NOT: Kanun ve mevzuatlar sürekli değiştiğinden konuyla ilgili uzman bir avukata danışmanız tavsiye olunur.

Vize uzatımı için gerekli belgeler:

1.Wohnungsgeberbescheinnigung (Misafir Bildirim Formu): Bu formu bir akrabanızdan, arkadaşınızdan, emlakçıdan, kiracıdan ya da ev sahibinden alabilirsiniz. Bu evrakı veren kişiye maddi bir sorumluluk yüklenmemektedir. Bu evrakı hangi belediyeden aldıysanız adresiniz o belediye içerisinde olmalıdır.

[pdf-embedder url=”https://ilticahaberleri.com/wp-content/uploads/2018/06/WGB.pdf”]

2. Üç Aylık Seyahat Sağlık Sigortası

3. Mazeret Belgeleri (hastane sağlık raporları, iş görüşmeleri için kartvizit ya da firmaların vermiş olduğu randevu belgeleri, eğitim görüşmeleri, mahkeme görüşmeleri, konsolosluk görüşmeleri vb.)

4. İki Adet Biometrik Fotoğraf

5. 60 – 65 Euro Vize Harcı

Bu evrakları tamamladıktan sonra ilk önce e-posta ile, sonra belediyeyi ziyaret ederek randevu talebinde bulununuz.

Şayet ticari olarak vize uzatma talebinde bulundu iseniz yapmak istediğiniz işle alakalı bir iş planı ve CV’nizi isteyeceklerdir. Konu ile ilgili referans kanun gösteren site linki ektedir. Bu linkteki çıktıyı beraberinizde bulundurmanızda fayda var.

https://www.duesseldorf.de/buergerservice/dienstleistungen/dienstleistung/show/verlaengerung-eines-schengenvisums-c-visum.html

Schengen Vizesinin Uzatılması (C Vizesi)

Schengen devletlerinin topraklarında 90 güne kadar planlanmış bir konaklama için, örneğin ziyaret amaçlı veya iş toplantıları (Schengen vizesi) için verilen vizeler uzatılabilir. Böyle bir vize genellikle tüm Schengen ülkelerinde giriş, geçiş ve ikamet hakkı verir. Böyle bir vizenin uzatılması bu nedenle sadece istisnai durumlarda mümkündür ve ulusal (Alman) kanunları ile değil, Vize Kodunun 33. maddesi ile yönetilir.

Belli Bir Vizenin Geçerlilik Süresi ve/veya Kalma Süresi:

Yenilenmesi halinde, vize sahibi, vize süresinin sona ermesinden önce veya mücbir sebepler veya insani nedenlerle kabul edilebilirlik süresinin sona ermesinden önce Üye Devletlerin topraklarından ayrılmamasının nedenlerini açıkça göstermelidir. Ciddi kişisel nedenler, geçerlilik süresinin uzatılmasını veya kalış süresini uzatıyorsa uzatılabilir. Bir uzatma sadece gerekli süre için yapılabilir. Son 180 gün içindeki toplam konaklama 90 günü geçemez.

1 Yorum

  1. Dublin III ve (Schengen) Vize Prosedürü Nedir? – dijital çözüm noktası diyorki:

    […] kabul görecek kişisel bir sebebinin olması durumu. (hastalık, sakatlık vb. gibi) (bkz. vize uzatma makalesi) Yukarıdaki gerekçelerden birine sahip olan kişinin yasal vize süresi dolmadan yetkili […]

Yorum yaz