Müsamaha Belgesi (Duldung) Nedir?

Müsamaha Belgesi (Duldung), Almanya’da göçmenlere geçici ikamet sağlayan bir statüdür. Bu belge, sınır dışı edilmesi gereken kişilerin belirli nedenlerle ülkede kalmalarına olanak tanır. Müsamaha Belgesi sahipleri, çalışma izni alarak yasal olarak çalışabilmekte, belirli şartları karşıladıklarında oturma iznine başvurabilmektedirler. Eğitim, sağlık ve sosyal yardımlar konusunda bazı kısıtlamalar vardır. Uzun süre Müsamaha Belgesi ile kalanlar, yeni düzenlemelerle kalıcı oturum izni alabilirler. Bu süreçte doğru bilgi vermek ve şartları karşılamak kritik öneme sahiptir.

Müsamaha Belgesi ile İlgili Almanya’da Göçmenler İçin Kapsamlı Bir Rehber

Müsamaha Belgesi, Almanya’da göçmenler için geçici bir koruma statüsüdür. Bu belge, yabancılar dairesi tarafından verilmekte ve bir kişinin ülkeden sınır dışı edilmesi gerektiği durumlarda, çeşitli sebeplerden dolayı bu işlemin ertelendiğini göstermektedir. Müsamaha Belgesi, birkaç aylık süreler için düzenlenebilmekte ve farklı koşullar altında yenilenebilmektedir.

Müsamaha Belgesi İle Çalışma İzni Almak

Bu belgeye sahip olan kişiler, Almanya’da yasal olarak çalışabilme adına yabancılar dairesinden çalışma izni almak zorundadır.Çalışma izni başvurusu, yabancılar dairesi tarafından incelenir ve İş ve Federal Çalışma Ajansı’na bağlı Merkezi Yurt Dışı ve Meslek Aracılığı (ZAV) bölümü tarafından değerlendirilmektedir. Bu çalışma iznini alabilmek için, işin niteliği ve çalışma koşullarının Alman işçilerin koşullarıyla eş değer olması gerekmektedir.Çalışma izni başvurusu yapmadan önce, bir iş teklifi almanız gerekir. Yabancılar dairesi bu iş teklifini değerlendirirken, sizin mesleki niteliklerinizi ve Almanya’daki iş gücü piyasasındaki durumu göz önünde bulundurur. Eğer bu değerlendirme olumlu sonuçlanırsa, çalışma izni verilir ve Almanya’da yasal olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.

İkamet İznine Geçiş Şartları

Müsamaha Belgesi sahipleri, belirli şartları karşıladıkları takdirde bu geçici statüyü oturma iznine dönüştürebilirler. Oturma izni almak için şu şartlardan birini yerine getirmeniz gerekmektedir:
  • Almanya’da Mesleki Eğitim: Almanya’da en az iki yıllık bir meslek veya uzmanlık eğitimi başarıyla tamamlamış olmanız gerekmektedir. Bu eğitim programının devlet tarafından tanınmış olması şarttır.
  • Eğitim Mezuniyeti: Almanya’da bir eğitim programından mezun olanlar, bu durumu belgeleyerek oturma izni başvurusunda bulunabilirler.
  • Yabancı Diploma: Yabancı bir üniversiteden benzer bir eğitim almış olan kişiler, bu eğitimle ilgili iki yıl çalışmış olmaları ve diplomalarının Almanya’da tanınması durumunda oturma izni alabilmektedirler.
  • Vasıflı İşçi: Bir eğitimi tamamladıysanız ve alanınızda usta, teknisyen veya uzman olarak becerilerinizi kazandıysanız, ya da üniversite diplomanız varsa ve nitelikli olduğunuz meslekte üç yıl üst üste çalıştıysanız, oturma izni almanız mümkündür. Bu durumda ayrıca son bir yıl içinde ısınma ve barınma haricinde kamu fonu almamış olmanız gerekmektedir.

Müsamaha Belgesi Sahiplerine Göç Yasası’ndaki Değişiklikler

1 Ocak 2005’ten önce verilen Müsamaha Belgeleri, süresi dolana kadar geçerlidir. Bu sürenin dolması durumunda, yabancılar dairesi ikamet durumunuzu yeniden değerlendirir. Yeni İkamet Yasası ile birlikte zincirleme müsamaha uygulaması kaldırılmıştır. Eğer ülkeden çıkışınız 18 aydır ertelenmişse ve bu süre zarfında Almanya’da kaldıysanız, oturma izni alma şansınız artar. Ancak, bu süreçte doğru bilgi vermemiş veya kimlik bilgilerinizi gizlemişseniz, oturma izni alma şansınızı kaybedebilirsiniz.

Eğitim ve Dil Kursları

Müsamaha Belgesi sahipleri, Almanca kurslarına katılabilirler ancak bu kursların masrafları kişinin kendisi tarafından karşılanmalıdır. Çocuklar için 16 yaşına kadar, mesleki eğitim için ise 18 yaşına kadar okula gitme zorunluluğu vardır. Almanya’da dört yıl ikamet eden kişiler, BAFöG’e göre finansal yardım alarak yüksek öğrenim görebilirler. Ancak bu yardımı alabilmek için belirli koşulları sağlamanız gerekmektedir.

Çalışma Koşulları ve Yasaklar

Müsamaha Belgesi sahipleri, Almanya’da bulundukları ilk yıl içinde genellikle çalışamazlar. Bu durum, staj ve şirket içi eğitimler için de geçerlidir. Ancak, okul amaçlı eğitim programlarına katılmak mümkündür. İkamet süresi uzadıkça, çalışma izni alma ve meslek eğitimine başlama şansınız artar.Çalışma izni almak için yabancılar dairesine başvurmanız gerekmektedir. Ausländerbehörde bu başvuruyu değerlendirirken, sizin iş teklifi aldığınız pozisyonun niteliğini ve Almanya’daki iş gücü piyasasındaki durumu göz önünde bulundurur. Eğer bu değerlendirme olumlu sonuçlanırsa, çalışma izni verilmektedir ve Almanya’da yasal olarak çalışmaya başlayabilmektesiniz.

Sosyal Yardımlar ve İşsizlik Durumu

Müsamaha Belgesi sahipleri, işsiz kalmaları durumunda Almanya Federal İstihdam Ajansı’na (Arbeitsagentur) başvurarak işsizlik yardımı alabilirler. Ancak, bu yardımlar genellikle kısıtlıdır ve ilk dört yıl boyunca Asylbewerberleitungsgesetz’e (AsylbLG – İlticaya Başvuranlara Yardım Kanunu) göre sağlanır. Yardımların miktarı, Jobcenter tarafından sağlanan yardımlardan %40 daha düşüktür.İşsiz kalmanız durumunda, Arbeitsagentur size iş arama sürecinde danışmanlık yapar ve iş bulmanıza yardımcı olur. Eğer Almanya’da bir yıl boyunca sigortalı olarak çalıştıysanız ve sonrasında işsiz kaldıysanız, Arbeitsagentur’un parasal yardımlarına (Alg 1) başvurma hakkınız vardır.

Tıbbi Yardımlar ve İkamet Şartları

Müsamaha Belgesi sahipleri, sağlık hizmetlerinden sınırlı olarak yararlanabilirler. AsylbLG kanununa göre, sağlık hizmetleri genellikle sadece temel tıbbi yardımları kapsar. Hamilelik durumunda ise tıbbi yardımlarda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.Müsamaha Belgesi sahipleri genellikle toplu barınma evlerinde yaşamak zorundadırlar. Bu barınma evleri, yabancılar dairesi tarafından belirlenmektedir ve çoğu zaman merkezi olmayan, ulaşımı zor bölgelerde bulunmaktadır. Bir toplu barınma evine yerleşmeden önce, bu konuda yabancılar dairesine başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Aile ve Gelecek Perspektifleri

Müsamaha Belgesi sahiplerinin Almanya’da doğan çocukları da genellikle aynı statüde kabul edilmektedir. Ancak, bu statü aile birleşimi hakkı sağlamaz. Evlenebilme veya aynı cinsiyetten birisiyle ortak yaşam sürebilme için gerekli tüm belgelerin mevcut olması gerekmektedir.Müsamaha Belgesi, Almanya’daki hayatınızın “son istasyonu” olmak zorunda değildir. Belirli şartları yerine getirdiğiniz takdirde, oturma izni alma şansınız bulunmaktadır:
  • 18 aydan daha fazla süre Müsamaha Belgesi’ne sahip olanlar ve ülkeden çıkışları olası değilse Yabancılar Kanunu’na göre (Aufenthaltsgesetz – AufenthG) bir oturma izni başvurusu yapabilmektedirler.
  • Eğitimini aldıkları meslekle ilgili bir işte çalışan kişiler için oturma izni alma ihtimali bulunmaktadır.
  • 15-20 yaş arası gençler, gerekli koşulları yerine getirdikleri takdirde oturma izni alabilirler.

Müsamaha Belgesi Sahiplerine Yeni Perspektifler

Müsamaha Belgesi, size Almanya’da kalma hakkı tanısa da, bu statü birçok sınırlama ve belirsizlik içermektedir. Ancak, Alman hükümeti tarafından yapılan yeni düzenlemeler, uzun süredir Müsamaha Belgesi’ne sahip olan kişiler için yeni fırsatlar sunabilmektedir. Parlamento’da tartışılmakta olan yeni ikamet hakkı düzenlemesi, bu kişilere kalıcı oturum izni ve daha fazla haklar tanıyabilmektedir. Daha fazla bilgi: www.bamf.de
Uyarı Bu sitede yayımlanan makaleler, sitemize ait olup izinsiz kullanılamaz, çoğaltılamaz, kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Ayrıca hukuki sorumluluk içermez, bu bilgileri kullanarak yapacağınız işlerden doğacak sonuçlardan sorumluluk kabul edilmemektedir. Hukuki mağduriyet yaşamamanız için bir hukuk bürosuna veya bizlere ulaşınız.Etiketler: #MüsamahaBelgesi, #Duldung, #Almanyaİkamet, #Çalışmaİzni, #GöçmenHakları, #AlmanyaEğitim

Yorum yaz