Almanya Coştu Yeni Göç Yasası ile Göçmen Alımını Fırsat Kartı ile Hızlandırdı.

Fırsat Kartı Nedir? Almanya’nın nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak için başlattığı Fırsat Kartı uygulaması hakkında detaylı bilgi ve başvuru şartlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Almanya Fırsat Kartı Nedir?

Almanya, nitelikli iş gücüne olan ihtiyacını karşılamak için Fırsat Kartı uygulamasını devreye sokmuştur. Mavi Kart uygulamasının yeterince başarılı olmaması nedeniyle, Almanya daha geniş bir kitleye hitap eden Fırsat Kartı ile teknik, yetenekli ve vasıflı bireyleri ülkeye çekmeyi hedeflemektedir. Fırsat Kartı, Almanya’da iş arama vizesi olarak da bilinmektedir ve meslek lisesi mezunlarından yüksekokul mezunlarına, ustalık ve kalfalık okullarından mezun olanlara kadar geniş bir kesimi kapsamaktadır. Bu uygulama, Almanya’da çalışmak ve yaşamak isteyen nitelikli bireylere önemli fırsatlar sunmaktadır.

Fırsat Kartı Kimler Alabilir?

Fırsat Kartı’na başvurmak isteyenlerin aşağıdaki şartları karşılaması gerekmektedir:

  1. Avrupa Birliği Üyesi Olmayan Ülkelerin Vatandaşı Olmak: Fırsat Kartı, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarına yöneliktir. Bu, dünya genelindeki birçok ülke vatandaşının başvuru yapabileceği anlamına gelir.
  2. Eğitim ve Mesleki Yeterlilik: Meslek lisesi mezunu, yüksekokul mezunu veya çıraklık ya da ustalık kalfalık okulunu bitirmiş olmak gerekmektedir. Ayrıca, düz liseyi bitirip 5 yıl içerisinde 2 yıl, 7 yıl içerisinde 3 yıl sektör deneyimine sahip olanlar da başvurabilir.
  3. Bölüm ve Üniversite Denkliği: Hem bölüm hem de üniversite denkliğinin olması veya Anabin sitesi üzerinden gerekli tanınmanın yapılmış olması gerekmektedir. Bu, eğitim aldığınız kurum ve bölümün Almanya’da tanınmasını sağlamaktadır.
  4. İş Sözleşmesi: Asgari ücret ve üzerinde yapılacak bir iş sözleşmesi imzalamak, Fırsat Kartı başvurusu için gereklidir. Bu, Almanya’da yaşam ve çalışma masraflarınızı karşılayacak bir gelirinizin olmasını sağlar.
  5. Almanca Dil Becerisi: En az A1 seviyesinde Almanca dil becerisine sahip olmanız gerekmektedir. Dil seviyeniz arttıkça, başvuru şansınız da artacaktır.

Başvurucuların ayrıca aşağıdaki tablodan en az 6 puan alması gerekmektedir:

Kriter Puan
Mesleki yeterlilik 4
B2 Almanca bilgisi 3
Yeterli seviyede Almanca bilgisi 2
C1 İngilizce bilgisi 1
Son 7 yıl içerisinde 3 sene iş tecrübesi 3
Son 5 yıl içerisinde 2 yıl iş tecrübesi 2
35 yaşından küçük iseniz 2
36 – 40 yaş arasındaysanız 1
6 ay Almanya’da yaşamış olmak 1
Evliyseniz ve eşiniz de bu puanlamadan en az 6 puan alıyorsa 1

Türkiye’den Başvuru Şartları

Türkiye’den başvuru yapacaklar için gerekli belgeler şunlardır:

  • Başvuru Formları: 2 adet başvuru formu doldurulmalıdır.
  • Vize Ücreti: Genel vize ücreti 75€, 0-17 yaş arası çocuklar için 40€ olarak belirlenmiştir.
  • Pasaport: Geçerli pasaport ve pasaportta kişisel bilgilerin bulunduğu sayfanın 2 adet fotokopisi gereklidir.
  • Vesikalık Resim: 2 adet biyometrik vesikalık resim, 6 aydan eski olmamalı ve 35 x 45 milimetre ebadında olmalıdır.
  • Özgeçmiş (CV): Başvurucunun özgeçmişi hazırlanmalıdır.
  • İş Sözleşmesi veya Somut İş Teklifi: Almanya’da çalışacağınız iş yeri ile yapılmış bir iş sözleşmesi veya somut bir iş teklifi sunulmalıdır.
  • Mesleki Yeterlilik Belgeleri: Almanya’daki bir yüksekokulu bitirdiğinizi gösteren belge veya Almanya dışında bir yüksekokuldan mezun olduysanız, sahip olduğunuz bütün yüksekokul mezuniyet diplomaları ve Almanca/İngilizce tercümeleri gereklidir. Ayrıca, “Anabin” web sitesinden alınmış denklik belgesinin çıktısı da sunulmalıdır.
  • Meslek Unvanı Kullanma İzni: Mesleğiniz için geçerliyse, meslek unvanını kullanma izni sunulmalıdır.
  • Mesleki Deneyimleri Gösteren Belgeler: Çalışma belgesi, diploma, barkodlu SGK hizmet dökümü gibi belgeler sunulmalıdır.
  • İş İlişkisi Beyanı: İşveren tarafından doldurulmuş ve imzalanmış bir beyandır.
  • Yabancı Dil Belgeleri: Almanca dil bilgisini kanıtlayan belge olarak, Avrupa Dil Testleri Uygulayıcıları Birliği’nin (ALTE) standartlarına göre bir sertifika gereklidir.
  • Sağlık Sigortası: İş sözleşmesinin başlangıç tarihine kadar geçerli bir sağlık sigortası sunulmalıdır.

Aileniz ile Birlikte Seyahat Edecekseniz, Ek Belgeler:

  • Eşiniz İçin: Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B), eşinizin Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve tercümesi, varsa önceki evliliklere dair belgeler ve geçerli sağlık sigortası.
  • Çocuklarınız İçin: Uluslararası Doğum Kayıt Örneği (Formül A), çocuğun Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve tercümesi, boşanmış ebeveynler için velayet kararı ve muvafakatname, geçerli sağlık sigortası.

Almanya’dan Başvuru Şartları

Almanya’ya geldikten sonra ilgili yabancılar dairesine başvuru yaparak Fırsat Kartı almak için işlemleri başlatmanız gerekmektedir. Gerekli belgeler genellikle şunlardır:

  • Pasaport
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • İş sözleşmesi
  • Sağlık sigortası
  • Kira sözleşmesi

Not: Bu makalede verilen bilgiler, Almanya’da iş arama vizesi veya Fırsat Kartı başvurusu yapmak isteyenler için kapsamlı ve doğru bir şekilde hazırlanmıştır. Belgelerinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamanız çok önemlidir.

Uyarı: Bu sitede yayımlanan makaleler, sitemize ait olup izinsiz kullanılamaz, çoğaltılamaz ve kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Ayrıca, hukuki sorumluluk içermez, bu bilgileri kullanarak yapacağınız işlemlerden doğacak sonuçlardan sorumluluk kabul edilmemektedir. Hukuki mağduriyet yaşamamanız için bir hukuk bürosuna veya bizlere ulaşınız.

Etiketler: #FırsatKartı #AlmanyaİşAramaVizesi #NitelikliİşGücü #Göçmenlik #AlmanyaVizesi

Yorum yaz