Dublin Kılavuzu

DUBLİN KILAVUZU

İşbu kılavuz yürürlükteki Dublin-3 sözleşmesi referans alınarak ayrıca mülteci adaylarıyla yapılan görüşmeler neticesinde, bununla birlikte mülteciler dairesinin Dublin ile ilgili yapmış oldukları uygulamalar ve yazılı metinler referans alınarak yapılmıştır. İşbu kılavuz, fikir verme amaçlı hazırlanmış olup kanun mevzuat gibi hukuki metin yerine geçmez, herhangi bir hukuki sorumluluk üstlenmez, herkesin dosyası ülke evrak geçiş şartları vb. çoklu kombinasyon seçenekleri bulunduğundan dolayı ve herkesin kendi özel şartları olduğu için kendi özel durumuna göre değerlendirmek gerekir. Bu sebeple Dublin sorunuyla karşı karşıya kaldığınızda konunun uzmanı bir avukata ya da mülteciler dairesindeki Dublin konusundaki uzman danışmanlara ya da profesyonel danışmanlara danışmanız ilgili kanun maddelerine de bakmanız önemle tavsiye edilir.

DUBLİN SÖZLEŞMESİNE İMZA ATAN ÜLKELER
Aşağıda isimleri geçen ülkelerin, kendi aralarında yaptıkları, mültecilerin birden fazla ülkeye mükerrer iltica etmelerinin önünü kesmek amacıyla mültecilerin iltica sorumluluğunu (vize, oturum, parmak izi, sahte evrak, kural dışı geçişlerden dolayı) hangi ülkede olduğunu belirmek için sorumluluk belirleme ve yetki devri anlaşmasıdır.
Mesela eğer aşağıda ismi geçen ülkelerden birinde oturumunuz varsa, ilticanızdan o ülke sorumludur ve başka ülkeye iltica etme hakkınız yoktur. Veya eğer aşağıda ismi geçen ülkelerden birine vizeniz varsa, ilticanızdan o ülke sorumludur ve başka ülkeye iltica etme hakkınız yoktur. Eğer aşağıda ismi geçen ülkelerden birinde parmak iziniz varsa, ilticanızdan o ülke sorumludur ve başka ülkeye iltica etme hakkınız yoktur. Örneğin Hollanda’ya vizeniz varsa ve Hollanda vizeniz varken Almanya’ya iltica ettiğiniz takdirde Almanya sizi Hollanda’ya gönderecektir. Örneğin İtalya ya parmak izi verdiyseniz EURODAC Avrupa ortak parmak izi sistemine parmak iziniz kaydedildiyse ilticanızdan İtalya sorumludur. Başka bir ülkeye iltica ettiğinizde o ülke sizi İtalya’ya geri gönderecektir.
Dublin değerlendirmesi yapılırken hangi vizeye hangi oturuma sahip olduğunuza ya da hangi ülkede parmak izi verdiğinize ya da hangi ülkeye kural dışı yöntemlerle geçtiğinize, ailenizin ya da çocuklarınızın aşağıdaki ülkelerden hangisinde olduğuna bakılarak yapılan beraberinde çoklu değerlendirme ve ihtimalleri bulunduran bir uygulama olduğu için aşağıdaki konu başlıkları örnekler ile Dublin konusunu daha detaylı açıklamaya çalışacağız. Lütfen kendinize ait örneği bularak o konuya odaklanınız.

Sosyal yardımı tam olarak yapan ülkeler:
İSVEÇ, DANİMARKA, FİNLANDİYA, NORVEÇ, ALMANYA, HOLLANDA, BELÇİKA, LÜKSEMBURG, AVUSTURYA, LİHTENŞTAYN, İSVİÇRE, FRANSA, İRLANDA, İZLANDA.

Sosyal yardımı yetersiz olan veya hiç olmayan ülkeler:
İSPANYA, PORTEKİZ, İTALYA, SLOVENYA, HIRVATİSTAN, MACARİSTAN, ÇEKYA, POLONYA, SLOVAKYA, LİTVANYA, LETONYA, ROMANYA, BULGARİSTAN, YUNANİSTAN, MALTA, KIBRIS, ESTONYA.

 

1 Yorum

  1. İltica Mülakatına Hazırlanırken Mutlaka Okumanız Gereken Makaleler – dijital çözüm noktası diyorki:

    […] Dublin Kılavuzu […]

Yorum yaz