Ret Aldım Hemen Deport Edilecek Miyim? Bir Çare Var Mı?

 

 

Ret Aldım Hemen Deport Edilecek Miyim? Bir Çare Var Mı?

İlticadan ret almak her şeyin sonu değil sadece süreciniz biraz uzamak zorunda kalıyor. Ret alan birisi hemen deport edilmiyor. İltica dairesinden ret aldığınızdan dolayı mahkemelere başvuru yapma ve itiraz etme hakkınız hatta deportu durdurma hakkınız bulunuyor. Hem Almanya hem de Avrupa mahkemeleri duruşma tarihi verme ortalaması 30 aydır. 5 yıldan (Gießen Mahkemesi) fazla süredir ret alıp bekleyen de var, ret alıp 3 ay (Düsseldorf Mahkemesi) içerisinde mahkemesi olup oturum alan da var.

Ret kararı size ulaştığında kimi ret kararlarında 7 gün kimilerinde 14 gün kimilerinde ise 30 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz ifadeleri yer almaktadır. Peki bu ifadeler ne anlama geliyor? Kendi tecrübelerimi sizlerle paylaşacağım. Bu tecrübeler yaklaşık binlerce kişi ile sahada yapılan görüşmeler neticesinde aldığımız geri bildirimler, avukatlarla ve diğer ilgililerle yaptığım müzakereler neticesinde edindiğim bir tecrübe paylaşımdır. (Not: Hukuki problemlerinizle ilgili mutlaka işin uzmanı bir hukukçuya danışmanızı tavsiye ediyorum.)

7 gün içerisinde itiraz; kanaatimce yedi gün içerisinde itiraz iltica başvuru gerekçenize inanılmadığını ve işlemlerin hızlandırılmış yürütülmesi gerektiğini ifade eder. Normal mahkemelere göre altı ay ile iki sene arasında mahkeme süreci tamamlanmaktadır. Ayrıca bu 7 gün içerisinde itiraz size şöyle bir şans tanımaktadır. Avukatlar zaten mahkemeye itiraz etmektedir, ama mülteci dairelerine (BAMF) genelde itiraz edilmemektedir. İşte bunu fırsata çevirip mülteci dairelerine (BAMF) verilen kararın yanlış olduğunu ve yanlışlıkları, gerekçeleri mevcut ve yeni delillerle beraber avukatınız itiraz formatında siz ise şikayet formatında bir dilekçe ile haklılığınızı gösteren deliller ile beraber mülteci dairelerine (BAMF) başvuru yapmanız dosyanızın ivedilikle yeniden değerlendirmesini sağlayacaktır.

14 gün içerisinde itiraz; kanaatimce 14 gün içerisinde itiraz dosyanızın acil ve öncelikli dosyalar arasında olmadığını mahkeme prosedürleri açısından sırası gelince değerlendirilmesi gereken dosyalar arasında olduğunu mahkeme herhangi bir tarih verdiğinde mahkeme günü geldiğinde mahkemede değerlendirilecek dosyalar arasına girdiğini ifade eder. Bu durum size zaman kazandırmaktadır. Şayet gerekçeleriniz zayıf ise Almanya da meslek eğitim İsveç Finlandiya Norveç ve İspanya da ise çalışma yoluyla alternatif oturum yollarına bakmanız gerekir. Sonradan edindiğiniz yeni soruşturma kovuşturma gibi haklılığınızı ortaya koyan belgeleri mahkemeye sunsanız bile sadece dosyanıza eklenmiş olacaktır. Mahkeme sürecinin öne çekilmesini sağlamayacaktır. Burada avukatınızın duruşma tarihini önce çekmesi için taktiksel manevra yapması ya da sizin yukarıda bahsettiğim gibi şikâyet mektubu yazmanız gerekir.

30 gün içerisinde itiraz; 30 gün içerisinde itirazda ise mülakat esnasında sunmuş olduğunuz bilgi ve belgelerin makul olduğuna kanaat getirilmiş olup bazı konulardaki şüphelerden dolayı karar verici riske girmeyip olayı mahkemeye havale etmiştir. Bu nedenle mahkemeye sadece itiraz ediyoruz diye dilekçe vermeniz bir üst paragrafta bahsettiğim 14 günlük prosedürün aynısı olacaktır. Burada aslında sizden istenen sadece itiraz değil savunma ve gerekçenizle birlikte itiraz etmenizdir. Bu da özel çalışmayı gerektirmektedir. Bu nedenle avukatların yoğunluğu sebebiyle sizlerin hızlı bir şekilde bu savunmaları hazırlayıp avukatınıza vermeniz sizlerin yararına olacaktır.

 

Şikâyet dilekçesi ya da savunma hazırlamanızın size birçok faydası sağlayacaktır. Mahkemeye itiraz edildiği için mevcut durumda hâkimin masasında mülteci dairesine verdiğiniz sizin ifade tutanağınız, mülteci dairesinin ret kararı ve avukatınızın itiraz dilekçesi bulunmaktadır. Burada görüldüğü gibi sizin, sizinle ilgili ya da verilen kararın yanlışlığı ile alakalalı herhangi bir şikâyet ya da savunma ifadeniz bulunmamaktadır. Bu nedenle hâkim kanaatimce kararınızı dosyayı sırası gelince inceleme yönünde değerlendirilecektir. Hâlbuki şikâyet ya da savunma dilekçenizi yazmış olsa idiniz mülteci dairesindeki hem şikâyet hem de hukuk departmanına dosyanız gitmiş olacaktı mülteci dairesi hukuk departmanı sizin alakalı elindeki bütün hukuki belgeleri mahkemeye göndermek zorundadır. İşte yazdığınız şikâyet ve savunma dilekçesi mahkemenizdeki dosyanıza eklenmiş olacaktır. Böylece hâkimin masasında sizinle alakalı olarak sadece ifade tutanağınız, ret kararınız ve avukat itiraz dilekçesi bulunmayacak aynı zamanda savunmanızı da detaylı bir şekilde içeren şikâyet dilekçesi de bulunacaktır. Mülteci dairesi ya da raportörün yaptıkları yanlışlıkları ifade eden ve sizin haklılığınızı ortaya koyan ve yürek yangınınızı anlatan bir dilekçeyi hâkim masasında görse Sizce ne yapar 😊 Unutmayın Berlin’de gerecekten adaleti işleten HAKİMLER var.

Aşağıdaki sizin için hazırladığımız video linkleri listesi bugüne kadar yaşanan sorunları ve çözümleri içermektedir. Fayda olması ümidiyle…

 

Detaylar İçin Lütfen Aşağıdaki Linklere Tıklayınız.
1 İlticadan Ret Alanların İlk Yapması Gerekenler nelerdir?
2 Almanya’da ilticadan ret alanlar neler yapabilirler?
3 Şikâyet dilekçesi mülteci dairelerine nasıl yazılabilir?
4 Almanya iltica ret kanunları hangileridir?
5 Almanya hangi gerekçelerden dolayı iltica da ret vermektedir?
6 Mülakatlarda Kabul ya da Ret Kararını Kimler Vermektedir?
7 Mülakatlarda Kabul ya da Ret Kararını Kimler Vermektedir
8 UYAP Evrak Doğrulama Neden Ret Sebebidir?
9 Cumhurbaşkanı’na Hakaret İlticada Neden Ret Sebebidir?
10 Her şeyi normal görenler bir şey olmamış gibi davrananlar neden ret alıyorlar
11 Belgeleri çok olanlar neden ret alıyorlar? Nelere dikkat etmeliler
12 Polis eve geldi deyip polis tutanağı sunamayanlar neden ret alıyor?
13 Mülakat Güvenli ülkelerden iltica edenleri kabul ve ret durumuna etkisi nedir
14 Almanya’da ilticadan ne kadar sürede ret alınmaktadır?
15 İlticadan ret alanlar BM’ye başvuru yaparak yürütmeyi durdurabilirler
16 İlticadan ret alanların mahkeme süreçlerinde neler oluyor?
17 İlticadan ret alanlar nasıl lobi çalışmaları yapabilirler?
18 İlticadan Ret Alsanız Bile İltica Ettiğiniz Ülkede Ne Kadar Daha Kalabilirsiniz
19 Almanya’da Ret Alanların Oturum İçin Başvurduğu Alternatif Çözüm Yolları Nelerdir?
20 Mülakatta ret almak ne işe yarar?
21 Bir ülkeden ilticadan ret alan biri başka bir ülkeye iltica edebilir mi? Bölüm 1
22 Bir ülkede ilticadan ret alan birisi başka ülkeye iltica edebilir mi? Bölüm 2
23 İlticadan Ret Aldığınızda Alternatif Çözümü Olan Ülkeler
24 Ret Alanlarda Aile Birleşimi için Alternatif Çözümler
25 Ret alanlarda Deport ne zaman gerçekleşmektedir?

 

Yorum yaz