Almanya İltica Ret Kılavuzu

Ret Örnekleri: 3 Manipülasyon yapıldığının düşünülmesi: 

Sahte evraklar, senaryodan hikaye gibi. İltica yasalarına göre; hakkınızda karar veren raportör bu gerekçeyle size ret verebilir. Meseleye çok yönlü bakılması gerekir. Raportörün olaya bakışı ile sizin bakışınız aynı olmayabilir. Raportörler karşılarındaki kişi için her türlü ihtimali şüpheyle değerlendirirler. Beden dili ile dosya ve sunum bütünlüğüne dikkat edilmesi gerekmektedir. Söylediklerinizin gerekçesiz şeyler olmasıyla çelişkili olması, sahte deliller olmasıyla, sorulara cevap vermekten kaçınma vb. durumlar raportör açısından şüphe çeken bulgulardır. Raportör; hakkında arama, yakalama, tutuklama vb. kararlar olduğu halde anlattıklarıyla bu durumu çelişkiye düşüren kişileri “manipülasyon yapan bir kişi” olarak
değerlendirebilir. Hakkınızda alınmış resmi kararlar var diye rahat davranmamanızı tavsiye ederiz.

Ret Örnekleri: 4 Çelişki: 

Aslında önem sırasına göre bu maddeyi ilk madde gibi değerlendirebilirsiniz. Ret kararlarının çoğunluğunda “çelişki” nedeniyle ret veriliyor. Gerekçe olarak inandırıcılık eksikliği yazılsa da asıl neden çelişkilerdir. Öncelikle şunu bilmek gerekir ki raportörler iltica başvurusu yapan kişiyle ilgili her ihtimali dikkate alırlar. Gerçekten iltica sebepleri olan kişilerle, manipülasyon yapan kişileri ayırt etmek için çokça yöntemleri vardır ve bu onların temel görevidir. Görüşmeleri gerçekleştiren raportörler, binlerce kişiyle görüşmenin tecrübesiyle beraber başvurucunun ülkesiyle de alakalı donanımlı bilgi sahibi kişiler olmaktadırlar.
Sormuş oldukları soruların bir kısmı sizin hakkınızda ve yaşadıklarınız hakkında bilgi almak için olduğu gibi bazı sorular da çelişki testleri niteliğindedir. Vermiş olduğunuz cevaplar hem iltica gerekçeleri yönüyle hem içeriğin çelişki içermemesi yönüyle, raportörlerin ellerindeki formatla örtüşmesi gerekmektedir. Zira raportörler hangi koşullarda insanlar nasıl hareket eder, bilirler.

Genel manada 5 farklı çelişki türü vardır:

a. Birbirini düşüren, yanlışlayan ifadeler: 

Aynı özneyi aynı belge içinde bir pozitif, bir negatif anlamda kullanmak;
Örneğin hem bir siyasi grubun zulmü altındayım deyip hem belgenin başka yerinde o grubun lideri için “Başkanımız” ya da “Bizim Başkanımız” demesi.

b. Kurgusal olarak uyumsuz olaylar: 

Çelişki olarak kabul edilir;
Örneğin “Takip edildiğim o dönem pasaport çıkardım.” gibi.
Örneğin yakın dönemler içinde hem hakkında arama kararı çıkarıldığını hem emniyete gidip yeni pasaport çıkarttığını ifade etmek. Bilgi yanlış olmayabilir ama bu tür çelişkili durumlar detaylı açıklanmalı.
Örneğin saklanarak yaşadığınız bir dönemi anlatmanızı isteyebilirler; çerçeve toplumdan ve devletten saklanıyor oluşunuzdur. Bu çerçevenin dışına ifadelerinizle her çıkışınız çelişkidir. “Saklanma döneminde aile ve arkadaşlarımla sıkça görüşüyordum.” anlamında bir ifade çelişkidir. Çünkü eğer siz takip altındaysanız ve saklanıyorsanız, rahat bir şekilde hareket ediyor olamazsınız.
Örneğin yine bir ortadan kaybolma, saklanma ve tabi takip durumunda resmi dairlerde işlem yaptıramazsınız. “Yaptırdım.” derseniz çelişki olmuş olur.
Örneğin yine bir ortadan kaybolma, saklanma ve tabi takip durumunda resmi kayıtla bir işte çalışamazsınız. “Çalıştım.” derseniz çelişki olmuş olur.
Örneğin “Saklandığınız dönemdeki kaldığınız yeri tarif eder misiniz?” gibi bir soruya, “Biz memur lojmanında kalıyorduk.” derseniz çelişki olmuş olur.

c. Davranışların genel tecrübe ile uyumsuzluğu: 

Anlatılan durumdaki kişi olarak sizin duygu ve davranışlarınızın; genel tecrübe ile uyuşmaması.
Örneğin başvurucunun takip edildiği dönemde sokakta gezerken korku duymadığını ifade etmesi. Raportörler size hedeflediği bilgiyi almak için soruyu açık da sorabilir, kapalı da. Size “Takip edildiğiniz dönemde korkuyor muydunuz?” diye sormayabilir ama “Takip edildiğiniz dönemde vaktinizi nasıl geçiriyordunuz?” diye sorabilir.
Örneğin “Ben şu grupta sadece sempatizanım, aslında pek alakam yok.” demesi. Hem o aidiyetten dolayı kendine zulmedildiğini ifade ediyor hem de aslında o gruptan olmadığını ifade ediyor olması çelişkidir.
Örneğin konuşmanın bir yerinde
“Ben aslında rahattım, hiçbir sorunum yoktu.” demesi veya “Benim polislik ne gibi bir işim olabilir ki?” vb. kendisine hiçbir şey yapılmadığı ve yapılmasına dair bir tehlikenin de olmadığı anlamına gelen cümleler.

Genel olarak;

Ortadan kaybolma veya devlet takibi konularını açtığınız an kendinize bir çerçeve çizmiş oluyorsunuz. Kendi çizdiğiniz çerçevenin dışına çıkarsanız çelişki oluşturursunuz. Eğer kendinizi devlet takibi veya gaybubet ile çerçevelediyseniz, bu çerçeve içindeki her olay genel çerçeveye uyumlu olmalıdır. Raportörler böyle durumlarda sizi o çerçevenin dışına çıkaracak sorular sorabilir. Sorulan soruyla nereye varılmak istendiğini bir kontrol etseniz iyi olur.
Örneğin “Saklandığınız dönemde kaldığınız yeri tarif eder misiniz?” gibi bu soruyla kaldığınız yerin bir saklanma yeri olup olamayacağına gidiliyor.
Örneğin “Saklandığınız dönemde geçiminizi nasıl sağladınız?” bu soruyla da hayatınızı devam ettirmek için ne yapıyordunuz, noktasına gidiliyor. “Çalışıyordum.” derseniz sonraki soruda resmi kayıtla mı çalıştığınızı öğrenmek isterler, eğer resmi bir kayıtla çalışıyor olduğunuzu anlarlarsa bu çelişkidir. Hem devlet takibi altında olup hem resmi kayıtla sigortalı olarak çalışılmaz. Devlet takibi ve saklanma konularını açtığınız an raportör bunları check (kontrol) edecek, sorular soracaktır. Zira bu ifadelerinizi doğru kabul ettiği an, başvurunuza kabul vermesi gerekir. Bu nedenle devlet takibi ve gaybubet dediğiniz andan itibaren çelişkiye düşmemelisiniz.
Örneğin “Saklandığınız dönemdeki kaldığınız yeri tarif eder misiniz?” gibi bir soruya “Biz lojmanda kalıyorduk.” derseniz size ret verirler, çünkü hem devlet takibinden dolayı saklanıp hem de lojmanda açık adresle kalmak çelişkidir.

Ret Örnekleri: 5

Başvuru gerekçesi olarak baskı, tehdit, şiddet vb. insan onurunu kırıcı davranışların kendisine yönelik olduğunu ispat edememek, mağduriyetinden ve yaşadıklarının üzerindeki etkisinden bahsetmemek. Sürekli başkalarının yaşadığı olayları anlatır, kendinize yapılanlar ve/veya sizin ülkenizde bulunmanız halinde sizin için geçerli somut tehlikeler ve korkularınızdan bahsetmezseniz başvurunuza ret verebilirler.

Ret Örnekleri: 6

Sadece zayıf deliller sunmak. Zayıf deliller; gazete ve sosyal medya haberleri vb.
Örneğin zulüm uygulayan aktörün resmi kurumlar olduğu iddia edildiğinde ve zayıf deliller sunulduğunda başvuru reddedilebilir ya da uzun süreli incelenebilir.
Örneğin dosyanızı bir yığın gazete, İnternet haberi ile doldurursanız ve kendinizle alakalı durumlardan cılız bir tonla bahsederseniz “Dosyasında bir şey yok, bulduğunu dosyasına koymuş.” algısı oluşabilir. Bu nedenle verdiğiniz ek evraklara dikkat edin. Verdiğiniz evrakların dolaylı da olsa size bakan yönleri olmalı, sizin durumunuzla mukayese edilebilir olmalı. Yani başkasıyla ilgili verdiğiniz evrakın size yansıması olmalı.
Örneğin X-Y isimli şahıs benimle aynı kimlikte, aynı iş yerinde, aynı görevde çalışıyordu ve başına şu şu olaylar geldi. “Ülkemde bulunmam halinde aynı tehlikeler benim için de geçerlidir.” formatında sunabilirsiniz başkalarının durumlarını.

Ret Örnekleri: 7

Karışık durumlarda dağınık bir sunum yapmak da bir diğer neden. Tavsiyemiz şu ki sunumunuzu kronolojik sıraya göre yapmalısınız. Bir geçmişe, bir geleceğe dair konuyu anlatırsanız tercüme kazasıyla ortaya çelişkili ifadeler çıkabilir.
Örneğin gaybubette olduğunuz dönemden geri gidip 17-25 öncesi bir durumu anlatırsanız ve tercüman buna dikkat edip bunu belirtmezse sanki gaybubet döneminde rahatmışsınız gibi algı ortaya çıkabilir.

Ret Örnekleri: 8

Ülkesine geri döndüğünde başına ne gelebileceğini anlatmamak ya da hiçbir sorun olmayacağını beyan etmek.
Bu madde somut tehlikeler ve bunlardan kaynaklı korkulara dayanır. Raportör son sorulardan biri olarak size “Ülkenize döndüğünüzde ne bekliyorsunuz?” şeklinde bir soru sorabilir. Böyle bir soru duyduğunuzda soruyu “Ülkenizde olduğunuzda
nelerden korkuyorsunuz, endişeleniyorsunuz?” diye algılayıp bu soruyu öyle cevaplamanızda fayda vardır. Tabi üzerinizdeki hak ihlallerini her zaman çift yönlü anlatmanızda fayda var:
a. Devlet organları tarafından yapılan ihlaller,
b. Toplum, yakın çevreniz ve aileniz tarafından yapılan ihlaller.

Ret Örnekleri: 9

Yetersiz, zayıf delillerle sadece resmi kurumlardan kaynaklanan mağduriyeti anlatmak; toplum, aile, iş vb. çevreden kaynaklanan ihlallere değinmemek. Her iki durumun da olması halinde süreç lehinize devam eder.. Eğer “Hakkımda devlet takibi var.” derseniz ve bunu ispatlayamazsanız ve bir de anlattıklarınızda çelişkili ve tek yönlü bulunursa başvurunuza ret verirler. Mağduriyetlerinizi çift yönlü anlatınız; hem devlet tarafından yapılan hak ihlalleri hem toplum tarafından yapılan hak ihlalleri.

Ret Örnekleri: 10

Şiddet yanlısı, zulüm işlemiş gruplarla ilişkili olması düşünülmesi.

Ret Örnekleri: 11

Mülakat randevusuna gelmemek, geç gelmek ya da hazırlıksız gelmek.

Ret Örnekleri: 12

Tercümanın yanlış çevirileri.

Not: Yaşadığınız ret örneklerini bizimle paylaşırsanız biz de bir ışık tutması amacıyla okurlarımızla paylaşabiliriz.

1. KONUMLANDIRMA

– Almanya Anayasası’nın amacı: İnsan onurunu ve haysiyetini korumaktır.
– Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Temel İnsan Hak ve Hürriyetleri 1. maddesi: saygıdır.
– Almanya Anayasası’nın ilk 20 maddesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Temel İnsan Hak ve Hürriyetleri maddelerine baktığınızda hep insan hakları ve insana verilen değeri göreceksiniz. Bu nedenle başvurucu ilk başta hem profesyonel öz geçmişini
hem mağduriyetine sebep olan sosyal grup içerisindeki yerini, yapmış olduğu etkinlik ve faaliyetler çerçevesinde başarı, sertifika, onur belgesi vb. belgeler ışığında, kendinizi toplum içinde, devlet nezdinde ne kadar itibarlı, fikir danışılan, hatrı sorulan, onur sahibi ve saygınlığı olan bir insan olduğunuzu ilk girişte anlatmalısınız. Kendinizi hayran hayran bakılacak, gıpta edilecek bir insanken birdenbire başınıza gelenlerin pişmiş tavuğun başına gelmemiş, gerçekten zulme uğramış, mağdur bir insan profili çizerek
mağduriyetlerinizi anlatacaksınız.
Örneğin “Almanya’ya geliş sebebinizi izah eder misiniz?” sorusunu duyduğunuzda, ilk giriş cümleniz şöyle olabilir:
ör. 1: Az önce vermiş olduğum bilgi ve belgelerde görmüş olduğunuz gibi (yol mülakatında verilen bilgi ve belgeler) ben, şu sosyal gruba mensup bir öğretmendim.
ör. 2: Az önce vermiş olduğum bilgi ve belgelerde görmüş olduğunuz gibi ben, mevcut yönetime karşı şu partiye üye bir iş adamıydım.
ör. 3: Az önce vermiş olduğum bilgi ve belgelerde görmüş olduğunuz gibi ben, şu gazeteye mensup mevcut yönetime karşı eleştiriler yazılar yazan muhalif bir gazeteciydim.
ör. 4: Az önce vermiş olduğum bilgi ve belgelerde görmüş olduğunuz gibi ben, şu no.lu KHK ile atılmış bir devlet memuruydum.
ör. 5: Az önce vermiş olduğum bilgi ve belgelerde görmüş olduğunuz gibi ben, toplum yararına kermes faaliyetleri düzenleyen, şu derneğe üye bir ev hanımıydım.
ör. 6: Az önce vermiş olduğum bilgi ve belgelerde görmüş olduğunuz gibi ben, 23 Temmuz 2016 tarihli ve 667 sayılı KHK ile kapatılan şu okulda öğrenciydim. (öğretmendim, çaycıydım gibi.)

1.a) ÇIKIŞ HİKAYESİ

Her bir başvurucu kendisiyle alakalı yukarıdaki örneklerden birini alarak cümleye giriş yapabilir ve bundan sonra ülkenizden çıkmanıza, terk etmenize ya da kaçmanıza neden olan çıkış hikayenizin girişini yapmanız gerekmektedir.
Çıkış hikayesinden kasıt, artık sizin için devlet veya toplumun takibinin başladığı, yakalandığınız takdirde hapse atılacağınız ve uzun süre tutuklu kalacağınız, bu nedenle ülke içerisinde kaçacak bir yerinizin ve sizi koruyup kollayacak birinin
olmadığı ve gidecek hiçbir yerinizin olmadığı, kaçmaktan başka seçeneğinizin olmadığı anlamına gelir.
Ör. 1: Asılsız ihbar ve fişlemeler.
Ör. 2: Yakalama tutuklama belgeleri.
Ör. 3: İtirafçı ve ihbarcıların tehditleri vb.

Türkiye’den çıkış hikayesi ile ilgili video çalışmamız için tıklayınız.

Aşağıda ifade edeceğimiz gibi genel olarak toplarsak:
1. Az önce vermiş olduğum bilgi ve belgelerde görmüş olduğunuz gibi ben, şu sosyal gruba mensup bir öğretmendim. (Buyrun efendim öğretmenlik belgem). En son Gökyüzünü Sevenler Okulunda 2013-2016 yılları arasında fizik öğretmeni olarak çalıştım (buyrun belgesi). Gezegenler Okulunda 2010-2013 yılları arasında fizik öğretmeni olarak çalıştım (buyrun belgesi). 2006-2010 yılları arasında Astronomi Üniversitesinde fizik bölümünü okudum (buyrun belgesi). 2002-2006 yılları arasında ise ABC Lisesini okudum (buyrun belgesi). Lise yıllarında üniversite hazırlık kursuna giderken şu sosyal grup ile tanıştım. Üniversite yıllarında bu sosyal grubun yurtlarında kaldım (buyrun belgesi, fotoğraflar ve videolar). Kalmış olduğum bu yurt, 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK ile kapatılmıştır (buyrun belgesi). Üniversite bittikten sonra ise çalıştığım okullarda öğretmenlik faaliyetlerimin dışında
öğrencilerimizi Bilim Olimpiyatlarına hazırlıyordum (buyrun belgesi). Aynı zamanda kişisel gelişimlerine yönelik seminer ve konferanslar veriyordum (buyrun belgesi).

Devamen;
Aynı zamanda başarılı notlar alan öğrencilerin başarılarının devamını artırmak; başarısız notlar alan öğrencileri ise başarılı hale getirmek için veli ziyaretleri yapardım (buyrun belgesi).
(NOT: Almanya’da veli ziyaretleri genelde başarısız öğrencilere yapılmaktadır.)
Bu sebeple hem çevrem hem toplum hem devlet tarafından bu sosyal gruba mensup, aktif, tanınan, bilinen, önde gelen insanlardan birisiydim (buyrun başarı, takdir, teşekkür belgelerim). 17-25 Aralık 2013 tarihinden 15 Temmuz 2016 tarihine kadar hükümetin baskısı çerçevesinde yalnızlaştırıldım, itibarsızlaştırıldım, hatta hükümetten korkan velilerimiz, öğrencilerimizi çalıştığım okuldan almaya başladılar, “Bunların okuluna çocuklarınızı gönderirseniz siz de başınıza gelecekleri kabul etmiş sayılırsınız vb.” diyerek velilerimizi tehdit ettiler, (buyrun 16 kriter: bkz. https://www.oktayozdemir.com.tr/sss/16-ihrac-kriteri-nedir/). İnsan içerisine çıkamaz hale getirildim.

Devamen;
15 Temmuz’dan sonra ise vatan haini ve … ilan edildim. Komşularım, mahalleli vs. tarafından mobbinge maruz kaldım. Terbiyemin müsaade etmediği hakaretler ve küfürlerle karşı karşıya kaldım. İhbar edilme korkusuyla evimi taşımak zorunda kaldım. Fakat, XYZ tarihinde hakkımda yapılan asılsız ihbar ve fişleme yüzünden, devlet tarafından hakkımda vatan hainliği ve şu sosyal gruba üye
olma, finansal destek verme, onur kırıcı, aşağılayıcı kanunsuz ve haksız yere hakkımda siyasi kovuşturma açıldığını öğrendim. Bu yüzden yaşam, özgürlük, can güvenliğim; tehdit, tehlike, risk altında olduğu için ülkemi terk etmek zorunda kaldım.

İlticada ev hanımlarının konumlandırma örneği adlı videomuz için tıklayınız.

Sosyal gruplar ile irtibat, iltisak ve mensubiyetinizi anlatma yöntemleriyle ilgili videomuz için tıklayınız.

Konumlandırmada kendinizi nasıl anlatabilirsiniz adlı video çalışmamız için tıklayınız.

Konumlandırmada Verebileceğiniz Belge Örnekleri:
– Mesleki kimlik kartlarınız
– Çalışma belgeleriniz
– SSK dökümleriniz
– Kişisel gelişim, seminer, kurs sertifikalarınız
– Takdir, teşekkür, onur belgeleriniz
– Katıldığınız etkinlik, faaliyet fotoğraf çıktılarınız
– Diploma, yüksek lisans, TOEFL vb. kişisel kariyerinizle alakalı belgeler
– Referans mektupları, hakkınızda düzenlenmiş referans tavsiye mektupları
– Mağduriyetinize neden olan sosyal grup vb. yapılarla irtibat, iltisak, mensubiyetinizi gösteren bilgi ve belgeler. e-posta çıktıları vb.

9) GERİ DÖNÜŞ

Ülkeme geri gönderildiğim takdirde hakkımda devam eden davalar ya da verilen cezadan dolayı haksız yere, uzun süre tutuklu kalacağım; yaşam, özgürlük ve can güvenliğim tehdit, tehlike ve risk altında olacaktır. Bu yüzden ülkeme geri dönemem.

“İlk mülakat soruları nelerdir, nasıl cevap verilebilir?” adlı videomuz için tıklayınız.

“İkinci mülakat (ana mülakat) nedir, nasıl cevap verilmelidir?” adlı videomuz için tıklayınız.

Kaynakça:

Almanya İltica Değerlendirme Yasaları
Almanya İltica Yasası Türkçe Tam Metin
Almanya İkamet Kanunu (Türkçe)
Federal Almanya Cumhuriyeti Anayasası Türkçe
İltica Mülakat Stratejileri


Uyarı

Bu sitede yayımlanan makaleler, sitemize ait olup izinsiz kullanılamaz, çoğaltılamaz, kaynak gösterilmeden yayımlanamaz.
Ayrıca hukuki sorumluluk içermez, bu bilgileri kullanarak yapacağınız işlerden doğacak sonuçlardan sorumluluk kabul edilmemektedir. Hukuki mağduriyet yaşamamanız için bir hukuk bürosuna veya bizlere ulaşınız.

#Almanya, #ilticaAvrupa, #İnsan Hakları, #Sözleşmesiİltica, #başvurureddi, #Hukukisavunma, #İlticayasası, #Raportördeğerlendirmesi, #İlticadainsanhakları, #AlmanyaAnayasası, #İlticadaişkenceyasağı, #Sosyalentegrasyonzorlukları

Yorum yaz