EURODAC Yönetmeliği 3. Bölüm: Verinin Kullanımı, Korunması ve Sorumluluk
Madde 13: Veri Kullanımı ile İlgili Sorumluluk
Kaynak Üye Devlet, aşağıdaki görevleri yerine getirmekten sorumludur:
- Parmak izlerinin hukuka uygun alınması.
- Parmak izi verilerinin ve diğer verilerin hukuka uygun şekilde Merkezi Üniteye iletilmesi.
- Verilerin hatasız ve güncel olduğundan emin olunması.
- Merkezi veri tabanındaki verilerin kaydedilmesi, saklanması, düzeltilmesi ve silinmesi işlemlerinin hukuka uygun şekilde yapılması.
- Merkezi Ünite’den gelen parmak izi verilerinin hukuka uygun şekilde kullanılması.
Kaynak Üye Devlet, Merkezi Ünite’den aldığı verilerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Ayrıca, verilerin Merkezi Ünite’ye iletilmeden önce ve iletim sırasında güvenliğini temin eder.
Madde 14: Güvenlik Önlemleri
Kaynak Üye Devlet, Eurodac sisteminin güvenliğini sağlamak için çeşitli önlemler almakla yükümlüdür:
- Yetkisiz kişilerin sisteme girişini engellemek.
- Verilerin yetkisiz kişiler tarafından okunmasını, kopyalanmasını, değiştirilmesini ya da silinmesini önlemek.
- Kimin, ne zaman hangi veriyi kaydettiğini kontrol edebilmek.
- Yetkisiz verilerin kaydedilmesini engellemek.
- Yetkili kişilerin sadece yetkileri dahilindeki verilere erişmesini sağlamak.
Komisyon, Merkezi Ünite’nin güvenliğini sağlamakla sorumludur.
Madde 15: Eurodac’da Kayıtlı Verilere Erişim ve Düzeltme
Kaynak Üye Devlet, merkezi veri tabanına kaydettiği verilere erişim hakkına sahiptir. Ancak, başka bir Üye Devletin verilerine erişemez. Ayrıca, sadece kaynak Üye Devlet, veriyi düzeltebilir veya silebilir. Diğer Üye Devletler, hatalı veri bulduklarında, ilgili kaynak Üye Devleti bilgilendirir ve gerekli düzeltmeler yapılır.
Merkezi Ünite, verileri üçüncü ülkelere transfer edemez. Sadece, sığınma başvurusunu incelemek için yetkilendirilmişse bu tür bir transfer mümkündür.
Madde 16: Merkezi Ünite Tarafından Kayıtların Tutulması
Merkezi Ünite, tüm veri işleme operasyonlarının kaydını tutar. Bu kayıtlar, giriş nedeni, tarih, zaman, iletilen veri ve sorumlu kişilerin isimlerini içerir. Kayıtlar, veri güvenliği için kullanılır ve yetkisiz erişime karşı korunur. Kayıtlar, bir yıllık sürenin sonunda silinir.
Madde 17: Sorumluluk
Bu Tüzük hükümlerine aykırı herhangi bir işlem nedeniyle zarar gören kişi veya Üye Devlet, zarara neden olan Üye Devlet tarafından tazminat alma hakkına sahiptir. Komisyon, Merkezi Ünite’nin işleyişini denetlemekle sorumludur ve herhangi bir zarar oluşmasını engelleyici önlemleri almak zorundadır.
Madde 18: Veri Konusunun Hakları
Bu yönetmelik kapsamında bulunan kişiler, verilerinin işlenmesi hakkında bilgilendirilirler. Her kişi, kendi verilerine erişme, hatalı verileri düzeltme veya hukuka aykırı kaydedilmiş verileri sildirme hakkına sahiptir.
Madde 19: Ulusal Denetçi Makam
Her Üye Devlet, verilerin Merkezi Üniteye iletilmesi de dahil olmak üzere, kişisel verilerin işlenmesinin hukuka uygunluğunu denetlemek için ulusal denetçi makamını görevlendirir. Bu denetçi makam, yeterli bilgiye sahip kişilerin tavsiyelerine erişim sağlayacaktır.
Madde 20: Ortak Denetçi Makam
Ortak Denetçi Makam, her Üye Devletin denetçi makamlarının temsilcilerinden oluşur ve Merkezi Ünitenin faaliyetlerini denetler. Bu makam, veri konularının haklarının korunmasını sağlamakla sorumludur.
Ortak Denetçi Makam, Komisyon’dan gereken bilgileri talep eder ve Merkezi Üniteye erişim sağlar. Ayrıca, Eurodac sisteminin işleyişiyle ilgili sorunları inceleyip çözüm önerileri sunar.
Uyarı
Bu sitede yayımlanan makaleler, sitemize ait olup izinsiz kullanılamaz, çoğaltılamaz, kaynak gösterilmeden yayımlanamaz.
Ayrıca hukuki sorumluluk içermez, bu bilgileri kullanarak yapacağınız işlerden doğacak sonuçlardan sorumluluk kabul edilmemektedir. Hukuki mağduriyet yaşamamanız için bir hukuk bürosuna veya bizlere ulaşınız.
Etiketler:
#EURODAC, #verikullanımı, #kişiselverikoruma, #güvenlikönlemleri, #sorumluluk, #veridüzenlemesi