İngiltere’nin Sığınmacılara Yönelik Ruanda Bilmecesi

İngiltere özellikle botla Avrupa’dan İngiltere’ye geçenleri Ruanda’ya gönderme kararı almıştı ve 14 Haziran 2022 22.30’da Ruanda’ya gönderme için hazırlık yapmıştı. Fakat uçuşa bir buçuk saat kala bu karar AİHM tarafından durduruldu.

İngiltere, okyanustan botla gelenleri önlemek için mücadele ettiğini iddia ederek deniz yoluyla kaçakçılığı önlemek, deniz yolunda ölümlerin önüne geçmek maksadıyla botla geçişi önlemek ve caydırıcılığı arttırmak için Ruanda’ya gönderme ısrarını devam edecektir. Şimdilik karar AİHM tarafından durdurulmuş olsa da İngiltere İçişleri Bakanı’nın Ruanda’ya yeniden göndermek için hazırlık yapmaya başladığını dikkate almakta fayda var.
İçişleri Bakanı Patel, İçişleri hukuk ekibinin verilen her kararı yeniden incelediğini ve bir sonraki uçuş hazırlıklarının “an itibariyle” başladığını belirtti. Bu tarz uygulamalarda, genelde süreç soğutulduktan sonra sessiz sakin bir şekilde üst mahkemelerin kararlarına rağmen bazı ülkeler tarafından yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda İngiltere’nin de gönderme planını uygulamaya “bir şekilde” koyması muhtemeldir. İçişleri Bakanı’nın beyanından anlaşılacağı gibi bir şekilde yoluna koymak için, yoluna koymak için mücadele edecektir. Bundan dolayı özellikle botla geçen mültecilerin hem teyakkuzda olması hem de hukuki mücadelelerine devam etmesi gerekir.
birgun.net sitesinin haberine göre İngiltere İçişleri Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) uçakla Ruanda’ya gönderilmesi planlanan yedi kişiden birinin başvurusunu reddetmesinin ardından salı gecesi yapılması planlanan ilk uçuşu iptal ettiğini duyurdu.

Yerel saatle 22.30’da (TSİ 00.30) Wiltshire’daki bir askeri üsten havalanması planlanan uçak, Strasbourg’daki yargı kararı sonrası iptal edildi ve içindeki tüm yolcular uçaktan indirildi.

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, AİHM kararının kendisini üzdüğünü ancak “bir sonraki uçuş için hazırlıklara başladıklarını” söyledi.

Uçaktaki yedi kişiden biri olan Iraklı K. N. adlı sığınmacının daha önceki durumundan dolayı itirazını değerlendiren AİHM, İngiltere’deki doktorların bu kişinin işkence mağduru olabileceği yönündeki tespitlerini gerekçe göstererek uçuşu durdurmuş oldu.

İngiltere’de Yüksek Mahkeme Cuma günü açıkladığı kararında, sığınmacıları Ruanda’ya gönderme politikası hakkında üç hafta içinde detaylı bir rapor hazırlanmasını talep etmişti. AİHM, bu rapor yayınlanıncaya kadar K.N. nin Ruanda’ya gönderilemeyeceğini açıkladı.

İngiltere iç hukukundan sonuç alınamaması üzerine sığınmacıların salı günü (olay günü) AİHM’e başvuru yapmasıyla AİHM, yürütmenin durdurulması yönünde karar aldı. Bilindiği üzere Türkiye’den AİHM’e başvuruların uzun süre sonuçlanamaması karşın AİHM’in bu başvuruya hızlı karar vermesi ilginç bir gelişmedir.

Patel “Bu planın hayata geçirilmesinin kolay olmayacağını hep söyledim. Yargının son andaki meydan okuyuşu ve son dakika iddiaları nedeniyle bugünkü uçuşun iptal edilmesi beni hayal kırıklığına uğrattı.” diye konuştu.

Patel, İçişleri Bakanlığı’nın hukuk ekibinin verilen her kararı yeniden incelediğini ve bir sonraki uçuş için hazırlıkların “şu an” başladığını da ekledi.

Haberin ayrıntıları için kaynak:

https://www.birgun.net/haber/aihm-siginmacilari-ingiltere-den-ruanda-ya-goturecek-ucagi-durdurdu-391834

 

Yorum yaz