İlticadan Ret Alanlar Ne Yapmalı?

İlticadan Ret Alanlar Ne Yapmalı?

Endişe etmeyiniz!

Öncelikle teknik bir problemle karşı karşıya olduğunuzu biliniz.

İlk olarak Hukuki itiraz sürecini başlatmanız gerekmektedir.

Hukuki itiraz sürecini yapmazsanız 30 gün içinde ülkeyi terk etmeniz istenecektir.

Yedi (7) gün içerisinde itiraz edin şeklinde bir ret mektubu aldıysanız bu durumda kesin deport kararı ile karşı karşıyasınız demektir. Muhtemelen itiraz yolları da kapanmış olarak karşımıza çıkmıştır. Bu durumda bile yeni bir gerekçeyle en azından bir avukat yazısıyla yeni iltica başvurusunda bulunabilirsiniz.

On dört (14) gün içerisinde itiraz edin şeklinde bir ret mektubu aldıysanız; standart bir ret kararı ile karşı karşıyasınız demektir. Bu durumda itiraz etmeniz ve mahkeme sürecini beklemeniz gerekmektedir.

İtiraz Ettikten Sonra Yapılması Gerekenler:

Avukatınız mahkemeden dosyanızı isteyerek inceleme yapacak ve redde itiraz gerekçesi yazacaktır. Böylece hazırlık için en az 30 gün zaman kazanacaksınız.

  1. İkinci mülakat görüşme tutanağınızı mutlaka inceleyip oradaki hataları tespit edip aksi yönde gerekçelendirme yazınız.
  2. Ret gerekçesini detaylı inceleyiniz, hangi kanun maddelerinden size ret verilmişse o kanun maddelerinin içeriğine bakarak itiraz dilekçesi noktasında avukatınıza yardımcı olunuz.
  3. Mülakatınız sırasında vermek istediğiniz halde sizden alınmayan somut bilgi ve belgeleri tekrardan sununuz.
  4. Durumunuzu ifade eden ve Ülkenize döndüğünüz karşılaşacağınız sorunlar, tutukluluk, hüküm ihtimali sürelerini ifade eden bir avukat yazısı hazırlanmalıdır. (Avukat ülkenizde güncel ve çalışır durumda olmalıdır. İnternete adını yazdığınızda firari bir avukat olarak görünürse olumsuz değerlendirilecektir.)
  5. Hakkınızda dosyalarla ilgili ekran görüntüsü veya UYAP belgelerine ulaşabiliyorsanız dosyalarınıza eklemeniz gerekmektedir.
  6. Ret işlemlerinde tüm süreçte yeminli tercüman vasıtasıyla sizinle ilgili bölümlerin tercüme edilmiş olarak sunulması gerekmektedir. (sadece sizinle ilgili sayfaların tercüme edilmesi yeterlidir.),

Eğer mahkeme adli yardımınızı kabul etti ise genelde sizinle ilgili olumlu bir karar verecektir. Adli yardım için son 3 aylık sosyal yardım dökümünüzü ve iltica kimlik kartınızı ibraz etmeniz istenecektir.

Her yeni gelişme olduğunda avukatınız vasıtasıyla bu gelişmeyi mahkemeye bildirmeniz faydalı olacaktır. Mahkeme 30 ay içerisinde hüküm vermek zorundadır. Ancak genel uygulamalarda ortalama süre 18 aydır.

İlticada ret alanlara itiraz süreci ve mahkeme işlemleri devam ettiğinden ötürü DUBLIN uygulanmaz.

Yorum yaz