Başvurucunun Sadece Eşiyle Alakalı Dublin Uygulaması Nasıl Olur?

Başvurucunun sadece eşiyle alakalı Dublin uygulaması nasıl olur?

a. Başvurucunun iltica süreci devam ederken çocuklar olmaksızın sadece eşi, hangi Schengen vizesiyle olursa olsun, eşinin bulunduğu ülkeye gidip iltica ederse sonradan gelen ve başvuru yapan eşi için Dublin uygulanmayacaktır. Yani eşinin bulunduğu ülkenin vizesiyle veya başka bir ülkenin Schengen vizesiyle iltica etmiş olan eşinin bulunduğu ülkeye gidip iltica ederse Dublin uygulanmayacaktır ve iltica işlemlerine eşiyle birlikte devam edecektir.
b. Velev ki eşi ilticada ret almış olsa bile yine hangi vizeyle gelirse gelsin, Dublin uygulanmayacaktır. Mülakatta ret almak, beşgen kuralı videomuz için tıklayınız.)
Eşlerin ikisi de aynı anda farklı Schengen vizeleriyle (yani mesela anne Alman vizesiyle Almanya’ya; baba Fransa vizesiyle Fransa’ya iltica etmiş olsun) iltica etmiş olsun, böyle durumda;
-Herkes kendi ilticasını yürütebilir,
-Her iki taraf da ilticadan kabul alabilir,
Böyle durumlarda iki taraf da birbirine karşı aile birleşimi yapabilir. Her iki tarafın da birbirine aile birleşimi yapma hakkı bulunmaktadır. Eşlerin ret alma olasılığı varsa sonuç gelmeden aile birleşimi başvurusu yapılmalıdır.
Yeşil, gri pasaportla da gelmiş olsalar yine aynı hükümler geçerlidir. Yani yürürlükteki Dublin III Antlaşması 10 ve 11. maddeye göre aile üyeleri eşitse, yani karı-koca birlikte iltica edeceklerse kadın ya da erkek olmasına bakılmaksızın yaşça büyük olana göre Dublin uygulaması yapılacaktır. Yaşça büyük olanın vizesi hangi Schengen ülkesine aitse Dublin de o ülkeye uygulanacaktır. Örneğin, kadın 35 yaşında ve Almanya vizesine sahip olsun, erkek de 36 yaşında Fransa vizesine sahip olsun. İkisi de birlikte Almanya’ya iltica başvurusu yaptıklarını varsayalım. Erkek yaşça büyük olduğundan dolayı her ne kadar Almanya’ya iltica etmek isteseler de bu kural gereği her ikisi de Fransa’ya gönderilecektir. Böyle durumlarda önce kadının Almanya’ya tek başına başvuru yapması; mülakatlar bittikten sonra erkeğin iltica başvurusunu yapması yerinde olacaktır. Vizelerin geçerlilik süresinde bu örnekteki kişiler, birlikte Belçika’ya başvuru yapmış olsunlar, yine Dublin Sözleşmesi 10 ve 11. maddeye göre karı-koca eşit olduğundan dolayı Belçika her halükarda çiftleri Fransa’ya gönderecektir. Ancak, taraflar ilticalarını Belçika’da yani 3. bir ülkede devam ettirmek istiyorlarsa o zaman vizenin bitiş tarihinden sonra ve üzerinden 6 ay geçtikten sonra iltica etmeleri gerekmektedir. Burada verilen ülke isimleri örnek olup bu ülkeler yerine kendi vizenizin bulunduğu ülkeleri düşünüp aynı sonucu alacağınızı söyleyebiliriz.

VİZENİN BİTİŞ TARİHİ + 6 ay = BAŞVURU

Yorum yaz