Transit Vize Hakkında Genel Bilgiler

Transit Vize

Havaalanı transit vizesi (Tip A) Schengen bölgesindeki havaalanlarının uluslararası transit alanlarına geçiş yapmak içindir, ancak Schengen devletlerinin topraklarına girmek için değildir.

Havaalanı transit vizesi ile, Hollanda’da uçuşunuzu değiştirebilirsiniz, ancak Havaalanını terk edemezsiniz.

Önemli: Shengen bölgesi üzerinden yapacağınız transit rotanız iki yada daha fazla duraktan oluşuyor ise havalimanını terkedemezsiniz dahi, Schengen vizesine (C tipi vize) ihtiyacınız bulunmaktadır.
Örneğin: Dubai à Paris à Frankfurt à Chicago

Vize Muafiyetleri
Transit vize muafiyeti ayrıca aşağıdaki durumlarda geçerlidir;
Schengen, AB (Avrupa Birliği), AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) ülkelerinde geçerli vizeniz veya oturumunuz bulunuyor ise;
Canada, Japonya ve Amerika geçerli vizeniz var ise;
Andorra, San Marino, Kanada, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri için sınırsız geri dönüş garantili bir ikamet izniniz var ise;
Bir AB (Avrupa Birliği), AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) veya İsviçre vatandaşı iseniz;
Diplomatik pasaport sahibi iseniz;
Hizmet veya resmi pasaport sahibi iseniz. (Lütfen dikkat: Bu yalnızca listedeki belirli ülkelerin vatandaşları için geçerlidir.)
Görevde olan uçak mürettebatı iseniz ve Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu üyesi ülke vatandaşı iseniz.

Normal koşullar altında Transit vize isteyen ülkelerin 2018 listesini sizler için hazırladım. Uçak bileti almadan önce mutlaka bu listeye göz atın.

Uluslararası havaalanların da Schengen bölgesi dışında bir ülkeye gidecekseniz de transit vizesi istenmeyebiliyor. Yine de bazı ülkelerin siyasi karışıklık, siyasi istikrarsızlık vb. durumlarından dolayı o ülkelerin vatandaşlarına idari tedbirler uyguluyorlar. Bu tedbirler hukuki değil, idari tedbirlerdir; Uçak firmalarının kendi getirdikleri yolculardan sorumlu tutulmalarından kaynaklanmaktadır. Bu tedbirin kime uygulanacağı yetkili kisilerin insiyatifindedir. Bununla birlikte  transit vize alarak da bu sorunu çözebilirsiniz.

Ülke Not
Almanya Geçerli bir ABD, Japonya veya Kanada vizeniz varsa yada Schengen vizeniz ile bir Avrupa ülkesini ziyaret ediyorsanız transit vize almanız gerekmiyor. Yeşil pasaporta sahipseniz de transit vize almanız gerekli değildir. Uluslararası havaalanlarında Schengen bölgesi dışında bir ülkeye gidecekseniz de transit vizesi istenmeyebiliyor. Yine de bazı ülkelerin siyasi karısıklık, siyasi istikrarsızlık vb. durumlarından dolayı o ülkelerin vatandaslarını idari tedbirler uyguluyorlar. Bu tedbirler hukuki değil, idari tedbirlerdir; Uçak firmaları kendi getirdikleri yolculardan sorumlu tutulmalarından kaynaklanmaktadır. Bu tedbirin kime uygulanacağı yetkili kişilerin insiyatifindedir. Bununla birlikte  transit vize alarak da bu sorunu çözebilirsiniz. Detaylı bilgi için Almanya Transit Vizesi yazımızı okuyabilirsiniz.
İngiltere Geçerli bir ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda veya Schengen vizeniz varsa havaalanı transit vize almanız gerekli değildir.
Çek Cum. Yeşil pasaporta sahipseniz havaalanı transit vizesi almanız gerekmez yada Norveç, İzlanda, Schengen vizelerinden birine sahip olmanız gerekli.
İsviçre Schengen, Kanada, Japonya veya ABD vizesi sahipleri havaalanı transit vizesi almaları gerekmiyor. Diplomatik pasaport sahiplerinin de havaalanı transit vizesi alması gerekli değildir.
Yunanistan Geçerli bir Schengen vizeniz yoksa havaalanı transit vizesi almanız gereklidir. Yeşil pasaporta sahip Türk vatandaşları hariç.
ABD ABD’de havaalanlarında transit vizeniz olmadan geçiş yapamazsınız.
Kanada Kanada her türlü pasaporta havaalanı transit vizesi istemektedir. Bu ülkeden aktarma yapacaksınız mutlaka 3 hafta öncesinden havaalanı transit vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.

Yorum yaz