İngiltere’de Yaşamanın Yeni Yolu: Scale-up (Ölçek Büyütme) Vizesi

SCALE-UP (ÖLÇEK BÜYÜTME) VİZESİ

İngiltere hükümeti, ülkesinde gelişme gösteren işletmelerin istihdam açığını kapatmak için dünyanın çeşitli ülkelerinden yetkin çalışanları İngiltere’ye çekmek için harekete geçti. 22 Ağustos 2022 itibariyle ayrıntıları belli olan Scale-up vizesinin, Birleşik Krallık’ta yaşamak ve çalışmak adına diğer vize türlerine göre daha bir esneklik tanıdığını söyleyebiliriz.

BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

  • Açıklanan sponsor firmalardan birinden bir iş teklifinin olması.
  • Firmadan gelen teklifin yıllık bazda en az 33.000 pound olması.
  • Belirtilen meslek gruplarından birinde uzmanlık olması ve kanıtlar nitelikte belgelerle ispatlanması.
  • B1 seviye dil yeterliliği (IELTS sonucu gibi belgeli)
  • Banka hesabında en az 1.270 pound bulunması. Bu paranın arka arkaya en az 28 gün boyunca hesabınızda olması gerekiyor. 28. gün, vizeye başvurduktan sonraki 31 gün içinde olmalıdır.

SCALE-UP VİZESİNE BAŞVURMANIN MALİYETİ NEDİR?
Biraz önce belirttiğimiz gibi hesabınızda en az 1.270 sterlin bulunmalıdır. Bunun yanında 715 sterlin başvuru ücreti bulunmaktadır. Ayrıca her yıl için 624 sterlin sağlık sigortası ödenmesi gerekmektedir. Bu ücretler eş ve çocuklar için ayrı ayrı ödenmelidir. İş vereniniz Birleşik Krallık’ta ilk ayınız boyunca 1.270 sterline kadar olan maliyetlerinizi karşılayabilir. Eşinizin ve çocuklarınızın da Birleşik Krallık’ta kendilerine bakabileceğinin kanıtlanması gerekmektedir. İş vereniniz, sizi maddi anlamda desteleyecekse işvereninizin başvuru sertifikanızdaki “sponsor sertifika bakımı” bölümünü doldurması gerekecektir.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

İlk etapta 2 yıllık oturum ve çalışma hakkı sunuluyor. Uygunluk koşullarını aksatmadığınız sürece vizeniz 3 yıllık daha uzatılıyor. Böylelikle 5 yılı tamamlayıp süresiz oturum hakkı elde ediyorsunuz ve ardından vatandaşlığa başvurabiliyorsunuz. Birleşik Krallık’tan başvurular 8 hafta kadar sürebilirken ülke dışından başvuruların 3 hafta kadar sürmesinin beklendiği belirtiliyor. Süreç bir karara bağlanana kadar Birleşik Krallık, İrlanda, Manş Adaları ve Man Adası dışına seyahat kısıtlaması bulunmaktadır. Bu bölgenin dışına çıktığınız tespit edilirse başvurunuz iptal edilecektir. Halihazırda İngiltere’de farklı bir vizeyle bulunuyorsanız bir geçiş vizesine başvurmanız gerekmektedir. Eş ve çocukların da geçiş vizesine ayrıca başvurması şartı bulunmaktadır. Aynı anda veya vizenizin bitmesinden önce herhangi bir zamanda başvurabilirsiniz. İstisna olarak kısa süreli mevsimlik işçi vizesi ya da öğrenci vizesi ile geldiyseniz Scale-up vizesine İngiltere içinde başvurma hakkınız yoktur.

ANKARA ANLAŞMALILAR BU VİZEYE BAŞVURABİLİR Mİ?

Evet, bu vizeye başvurabilir. Ancak süresiz oturuma giden süreçte Ankara Anlaşmalı iken ülkede geçirilen süre sayılmayacak, süreç sıfırdan başlayacaktır. (2+3 yıl daha)

İşbu makale, britishyasam.co.uk ve gov.uk sitelerinden istifade edilerek hazırlanmıştır.

Yorum yaz