Hukuki Olarak Sığınmacı ve İlticacı Statüleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yurt dışına, vatanlarından çıkmak zorunda kalan kişilerin tümü ilticacı olarak adlandırılsa da, yasal olarak bu tanım çok daha karmaşıktır. Alman Ana Yasasının 16. maddesine göre, siyasi olarak zulüm gören kişilerin Almanya’ya sığınma hakkı vardır. Ülkesinde siyasi sebeplerle devlet tarafından zulüm gördüğünü kanıtlayabilenler, sığınma hakkı kazanır ve bu kişilere “sığınma hakkı statüsü” verilir.
1951 yılında Almanya’nın da aralarında bulunduğu altı ülkenin imzaladığı Cenevre Mülteci Sözleşmesi‘ne göre Almanya, savaş bölgelerinden kaçan kişilere de koruma sağlamaktadır. Bu uluslararası anlaşmaya şu ana kadar 143 devlet katılmıştır. Devletler, bu anlaşmayla sığınmacılara ve mültecilere belirli standartlara göre davranmayı taahhüt ederler. Her mülteci, haysiyetle muamele görme ve güvenli bir şekilde barınma hakkına sahiptir. Ayrıca, herkesin kaçış nedenlerini adil bir ortamda açıklama hakkı vardır ve bu sebepler uygun bir usulle incelenir.
Cenevre Mülteci Sözleşmesi uyarınca mülteci koruma statüsü ve gereksinimleri, sığınma için olandan biraz daha düşüktür. Zulüm, her zaman devletten gelmek zorunda değildir. Örneğin, Suriye’deki terörist milislerden kaçan Suriyelilere bu durum uygulanır. Başvuranın mülteci korumasına hakkı olduğu tespit edilirse, mülteci olarak tanınır.
Özet Olarak Statülerin Farkları
-
Asyl / Sığınma Hakkı:
- Tehdit ve zulüm doğrudan devletten ve siyasi sebeplerle oluyorsa, kişiye Asyl / Sığınma statüsü verilir.
- Yabancılar Dairesi tarafından en az üç yıllık uzatma hakkı olan oturum verilir.
- 3 veya 5 yıl sonunda dil yeterliliği vb. şartları karşılayanlar kalıcı oturum alabilir.
- Çalışma ve sosyal yardım hakkı vardır.
- Aile birleşimi hakkı bulunmaktadır.
-
Flüchtlingsschutz / İltica Hakkı:
- Tehdit, devletten gelmeyen veya siyasi olmayan nedenlerle (dini tercih, ideolojik aidiyet, ırk, cinsel tercih, sosyal grup aidiyeti) ortaya çıkıyorsa, kişiye Flüchtlingsschutz / İlticacı statüsü verilir.
- Yabancılar Dairesi tarafından en az üç yıllık uzatma hakkı olan oturum verilir.
- 3 veya 5 yıl sonunda dil yeterliliği vb. şartları karşılayanlar kalıcı oturum alabilir.
- Çalışma ve sosyal yardım hakkı vardır.
- Aile birleşimi hakkı bulunmaktadır.
-
Subsidiäre Schutz / Yardımcı Koruma:
- Kişi, Sığınmacı/Asyl veya İlticacı/Flüchtling koşullarını sağlamıyorsa, ancak ülkesinde ciddi zarar verici durumlar varsa ve devlet koruma sağlamıyorsa bu statü verilir.
- Yabancılar Dairesi tarafından en az bir yıllık uzatma hakkı olan oturum verilir. Sonraki uzatmalarda ikişer yıl uzatılır.
- 5 yıl sonunda dil yeterliliği vb. şartları karşılayanlar kalıcı oturum alabilir.
- Çalışma ve sosyal yardım hakkı vardır.
- Bekleme süresi nedeniyle kısıtlı aile birleşimi hakkı bulunmaktadır.
-
Abschiebungsverbot / Deport Yasağı:
- Yukarıdaki üç tür kabul şartları bulunamazsa, ancak kişiyi ülkesine göndermek sağlık veya özgürlük kısıtlanması gibi sebeplerle AIHM sözleşmesine aykırılık teşkil ediyorsa bu statü verilir.
- Yabancılar Dairesi tarafından en az bir yıllık uzatma hakkı olan oturum verilir.
- 5 yıl sonunda dil yeterliliği vb. şartları karşılayanlar kalıcı oturum alabilir.
- Çalışma hakkı alabilir, ancak yabancılar dairesinin izni gereklidir.
- Aile birleşimi yapılamaz.
Uyarı
Bu sitede yayımlanan makaleler, sitemize ait olup izinsiz kullanılamaz, çoğaltılamaz, kaynak gösterilmeden yayımlanamaz.
Ayrıca hukuki sorumluluk içermez, bu bilgileri kullanarak yapacağınız işlerden doğacak sonuçlardan sorumluluk kabul edilmemektedir. Hukuki mağduriyet yaşamamanız için bir hukuk bürosuna veya bizlere ulaşınız.
#sığınma, #iltica, #mültecihakları, #CenevreSözleşmesi, #AlmanyaGöçmenlik, #hukukiKoruma, #oturumİzni, #aileBirleşimi, #sosyalYardım, #AlmanyaYabancılarDairesi