Dublin Yol Haritası Nasıldır?

Dublin Nedir?
28 AB ülkesinin kendi aralarında iltica edenlerin hak ve yükümlülüklerinin belirlendiği ve iltica edenlerin hangi AB ülkesinde iltica işlemlerinin devam etmesiyle alakalı sorumluluk, yetki anlaşmasıdır.Bundan dolayı herhangi bir Schengen Ülkesine iltica eden bir mülteci ve sığınmacı belgeli ya da belgesiz hangi güzergahtan gelip hangi AB ülkesine sığındı ise yapılan yol mülakatı ile iltica işlemlerinin hangi Schengen ülkesinde devam etmesi gerektiğinin belirlendiği bir anlaşmadır. Şuan iltica işlemlerinde Dublin III anlaşması yapılmaktadır.

 

Vize, Oturuma Göre Dublin Uygulanma Koşulları;
• Başvuru yapılan AB ülkesi ile vize alınan AB ülkesi farklı ise vize veren AB ülkesi iltica işlemlerinden sorumludur. Başvuru yapılan ülke bu durumda Dublin’i işletip vize veren AB ülkesine gönderebilir. Örneğin; Hollanda vizesi aldınız ancak Fransaya iltica ettiniz; Fransa iltica dairesi yol mülakatında Hollanda vizesiyle geldiğinizi tespit ettiği takdirde iltica işlemlerinden Hollanda’nın sorumluğunu size tebliğ edip iltica sürecinin Hollanda’da yürütülmesi yönünde Dublin kararını uygulayabilir.
• Başvuru yapılan AB ülkesi ile Oturum izni alınan AB ülkesi farklı ise oturum izni veren AB ülkesi sorumludur. Başvuru yapılan AB ülkesi bu durumda Dublin’i işletip oturum veren AB ülkesine gönderebilir. Örneğin; Polonya’da oturum aldınız ancak Belçika’ya iltica ettiniz; Belçika iltica dairesi yol mülakatında Polonya’da oturumunuzun olduğunu tespit ettiği takdirde iltica işlemlerinden Polonya’nın sorumluğunu size tebliğ edip iltica sürecinin Polonya’da yürütülmesi yönünde Dublin kararını uygulayabilir.
• Şayet iki farklı schengen vizeniz varsa; bitiş süresi hangisinin sonra ise Dublin o ülkeye uygulanır. Örneğin; Macar Schengeniniz 29 Mayıs 2018 bitiyor, İsviçre vizeniz de 29 Mayıs 2018’de bitiyor olması halinde ve Almanya’ya iltica ettiyseniz Almanya Dublin’i İsviçre’ye uygulayabilir.
• Şayet iki farklı schengen ülkesinde oturumunuz varsa; İspanya, Litvanya oturumun bitiş süresi hangisinin sonra ise Dublin o ülkeye uygulanır. Örneğin; İspanya oturumunuz 29 Mayıs 2018 bitiyor, Litvanya oturumunuz da 29 Haziran 2018’de bitiyor olması halinde ve Brüksel’e iltica başvurusu yapmış iseniz Brüksel Dublin’i Litvanya’ya uygulayabilir.
• Farklı AB ülkelerinde hem vize hem oturum sahibi olmanız halinde ikisinden hangisinin bitiş süresi sonra ise Dublin o ülkeye uygulanır. Örneğin; 3 yıllık Portekiz oturumunuz 1 yıllık da Slovakya vizeniz var ve Avusturya’ya iltica ettiyseniz Avusturya Dublin’i Portekiz’e uygulayabilir.
• Başka bir Schengen ülkesinden geçerli ya da süresi geçmiş vize, oturum, Duldung olması halinde;
a) Vize, oturum, Duldung belgeleri ve yeterli süresi varsa bu takdirde vizeyi, oturumu, Duldung’u veren ülke iltica işlemlerinden sorumludur; bu ülkeye Dublin uygulanabilir.
b) Şayet vizesinin bitiş tarihinde itibaren 6 ay ve daha fazla süre geçmiş ise; oturum ve Duldung belgelerinin bitiş tarihinin üzerinden 2 sene geçmiş ise bu takdirde Dublin düşer; iltica yapılan ülke sorumludur.

Hususi Resmi Pasaporta Sahip Olanların (Yeşil, Siyah, Gri, Kırmızı) Dublin Şartları;
• Hususi Resmi pasaporta sahip olanlar (Yeşil, Siyah, Gri, kırmızı) Schengen dışından ilk ayak bastığı ülkenin vizesini almış hükmü uygulanır. Bundan dolayı iltica etmek istedikleri ülkeye Schengen dışından direkt gelmelidirler. Aksi takdirde Dublin uygulamasına maruz kalabilirler.
Örnek1; Yeşil pasaportuyla önce Polonya’ya gelip daha sonradan da Almanya’ya girip iltica etti ise Almanya Dublin’i Polonya’ya uygulayabilir.
Örnek2;Schengen ülkesi olmayan Ukrayna’dan direkt Almanya’ya uçar ise ve ilk giriş yaptığı yer Almanya ise iltica işlemleri Almanya’da devam eder ve Dublin uygulanmaz.
Örnek3; Hususi pasaportla Finlandiya’dan oturum aldı ise daha sonra gelip İtalya’ya iltica etti ise İtalya hususi pasaportlulara Dublin’i Finlandiya’ya yönelik uygulayabilir.
• Hususi pasaportluların herhangi bir Schengen ülkesinde oturumu varsa ve başka bir Schengen  ülkesine iltica etmiş ise bundan dolayı iltica işlemlerinde hususi pasaportlular için de oturumu verip Schengen ülkesi sorumludur, o ülkeye Dublin uygulanabilir. Bundan dolayı iltica etmek isteyen hususi pasaportlular oturum almak yerine iltica etmek istedikleri. Schengen dışından direkt gelmelidirler.
Bu makaledeki diğer tüm maddeler hususi pasaportlular için de geçerlidir.

Çocuk ve Ailelerde Dublin Uygulaması Koşulları
• Aile bireylerinde birden fazla farklı vize veya oturum olması halinde;
1-Aile bireylerinden iki farklı Schengen vizesi mevcut ise aile bireylerinin çoğunluğunun olduğu ülke sorumludur. Örneğin: Anne ve iki çocuk Slovenya vizesine sahipse baba Avusturya vizesine sahipse Avusturya aile çoğunluğuna bakarak Dublin’i Slovenya’ya uygulayabilir.
2-Ancak Baba Avusturya vizesine sahip olduğu halde şayet Slovenya vizesine sahip olan iki çocuk Baba ile birlikte iltica ederse, ya da babanın iltica dosyasına dahil olursa; anne ise kabul aşamasından sonra dahil olursa Dublin işlemez. Çocuklar bakıma muhtaç olduğundan dolayı burada Dublin işlemeyecektir. Anne ise Babanın dosyasına kabul verildikten sonra aileye dahil olacaktır.
• Aile içerisinde eşit sayıda İki farklı Schengen varsa aile büyüğünün vizesinin ait olduğu ülke sorumludur kriteri göz önünde bulundurulmaktadır.
• Başvurucu çocuk ise, vasisi yanında ise iltica başvurusu yapılan ülke sorumludur.
• Başvuru yapan çocuk bir Schengen ülkesinde ve ailesi ya da vasisi başka bir Schengen ülkesinde ise iltica işlemlerinden ailenin/vasinin bulunduğu Schengen ülkesi sorumludur.
• Şayet çocuk tek başına bir Schengen ülkesinde iltica etmiş ise ve ailesi yanında veya Schengen bölgesi içinde değilse çocuğun iltica işlemlerinden başvuru yaptığı ülke sorumludur.
• İltica başvurusu yapan kişinin eşi ya da çocukları başka bir Schengen ülkesi içinde iltica başvurusu yapmış ya da mülteci, sığınmacı statüsü almış ise ve kendisi istemesi halinde eşi ve çocuklarının olduğu Schengen ülkesine Dublin uygulanabilir.

Geliş Yolları ve Geliş Süresine Göre Dublin Uygulaması
• İllegal bir şekilde Schengen bölgesine ilk iltica başvurusundan 12 aydan az bir süre önce girmiş ise; Referans: Dublin III madde 10(1)
a) sınırı geçtiği ülke belli (iltica etmiş, parmak izi vermiş, ismine belge kaydedilmiş) ise ve farklı bir Schengen ülkesine iltica ettiyse bu takdirde Dublin sınırı geçtiği Schengen ülkesine uygulanabilir.
b) Sınırı geçtiği ülke belli değilse ve farklı bir Schengen ülkesine iltica ettiyse;
i) Bu takdirde iltica ettiği ülke ve geliş yolları da belli değilse iltica başvurusu yaptığı ülke sorumludur; Dublin uygulanmayacaktır. Referans: Dublin III madde 10(2)
ii) Herhangi bir Schengen ülkesinden 5 aydan fazla süreli oturumu olması halinde oturumu veren ülke Dublin gereği iltica işlemlerinden sorumludur. Referans: Dublin III madde 10(2)
• İllegal bir şekilde Schengen bölgesine ilk iltica başvurusundan 12 aydan fazla bir süre önce girmiş ise;
a) Herhangi bir Schengen ülkesinden 5 aydan fazla süreli oturumu olması halinde bu oturumu veren ülke iltica işlemlerinden sorumludur. Referans: Dublin III madde 10(2)
b) Herhangi bir Schengen ülkesinden oturumu olmaması ya da 5 aydan az süreli olması halinde iltica başvurusu yaptığı ülke sorumludur. Referans: Dublin III madde 10(2)
• İltica ettiği ülkeye şayet vizesiz girmiş ise ya da vizesiz girmesine müsaade edilmiş ise;
a) Başvuru yaptığı ülkede iltica başvurusu yapması yasak ise vizesiz girişine müsaade eden ülke tespit edildiği takdirde sorumludur. Referans: Dublin III madde 11(1)
b) Başvuru yaptığı ülkede iltica başvurusu yapması yasak değilse başvuru yaptığı ülke iltica işlemlerinden sorumludur. Referans: Dublin III madde 11(2)
• Herhangi bir Schengen ülkesi vizesi yoksa ve transit bölgede iltica başvurusu yapmış ise bu takdirde iltica ettiği ülke sorumludur. Referans: Dublin III madde 12-13

Lütfen yorum kısmına görüş, öneri ve tecrübelerinizi paylaşmanızı rica ederiz.

Yorum yaz