İşkence Başvuruları 30 Yılın Zirvesine Ulaştı!..

İnsan Hakları Vakfının Raporu:

İşkence başvuruları 30 yılın zirvesine ulaştı!..

Türkiye İnsan Hakları Vakfının 2021 raporu, işkence ve kötü muamelenin arttığını gösterdi. İşkence ve kötü muamele gördüğü için Türkiye İnsan Hakları Vakfına başvuranların sayısı 2021’de son 30 yılın zirvesine ulaştı. TİHV’e geçen yıl 56 çocuk işkence yapıldığı iddiasıyla başvurdu.

Türkiye İnsan Hakları Vakfının (TİHV), “2021 Yılı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri” isimli çalışması, Türkiye’de işkence ve kötü muamelenin ulaştığı noktayı ortaya koydu. Başvuranlar arasında çocuklar da var.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevlerinde işkence ve kötü muamele iddialarının gündeme gelmesi üzerine, Nisan ayında “Altını çizerek söylüyorum, Türkiye cezaevlerinde işkence, kötü muamele yoktur. İşkence ve kötü muameleye sıfır toleransla yaklaşılmaktadır.” açıklaması yaptı. Ancak Bozdağ ve AKP sözcülerinin işkencenin olmadığı iddialarını TİHV’nin raporu yalanladı.

İşkence ve kötü muamele gördüğü için vakfa başvuranların sayısı 2021’de son 30 yılın zirvesine ulaştı. Rapora göre 2021 yılında kendisi veya bir yakınının işkence ya da diğer kötü muameleye maruz kaldığını belirten 984 kişi TİHV’e başvurdu.

BAŞVURANLARIN EN KÜÇÜĞÜ 5 YAŞINDA

TİHV’e başvuranların 616’sının 2021’de işkenceye maruz kaldığını belirttiği bildirildi. 2021’deki başvuru sayısının, vakfın kuruluşundan bu yana “işkence” nedeniyle yapılan en yüksek başvuru sayısı olduğu vurgulandı. Vakfın raporuna göre, gözaltı sürecinde işkenceye maruz kaldığını ifade eden her 10 kişiden 7’si, açık alanda veya toplumsal gösterilerde işkence gördüğünü kaydetti. Başvuruların en küçüğünün 5 yaşında, en büyüğünün ise 76 yaşında olması dikkat çekti. TİHV’e geçen yıl 56 çocuk işkence gördüğü iddiasıyla başvurdu.

İŞKENCE İDDİALARI TÜM YILA YAYILDI

Birgün’de yer alan raporda öne çıkan bulgulardan bazıları şunlar oldu: Boğaziçi Üniversitesinde öğrencilerin atanmış rektör protestolarıyla başlayan süreç; gözaltılar, ihlaller, homofobik söylemler tüm yıla yayıldı. İstanbul Sözleşmesi’nin iptali sonrası kadınlara yönelik ihlallerde de artış görülmeye başlandı. Haziran ayında Pride yürüyüşü ve Suruç anmasına yönelik müdahaleler sonrası haziran ve temmuz aylarında başvurularda yine belirgin bir artış görüldü.

Kaynak: https://boldmedya.com/2022/05/30/insan-haklari-vakfinin-raporu-iskence-basvurulari-30-yilin-zirvesine-ulasti/

Yorum yaz