Almanya Aile Birleşimi Nasıl Yapılır?

Almanya Aile Birleşimi

Almanya dışındaki diğer aile bireylerini Almanya’ya getirmek için aşağıdaki şartları yerine getirmelidir.

Almanya’da iltica kabulü alan aile üyesi Aile birleşimi yapmaya hak kazanır.

Almanya’da aile birleşimi iki farklı nedenle yapılabilir.

İltica kabulü sonrası yapılan aile birleşimi “ayrıcalıklı aile birleşimi” olarak tanımlanır ve normal aile birleşimi için istenen gerekliliklerin önemli bir kısmı aranmaz. Sizden istenmemesi gereken belgeler arasında A1 dil sertifikası, iş sözleşmesi, sigorta, yeterli metrekare içeren konut belgeleridir. Bu belgeleri sunmaktan muaf tutulmanız gerekir.

Ayrıcalıklı aile birleşimi yapabilmek için mültecinin oturum kararını aldıktan sonraki üç ay içerisinde aile birleşimi başvurusunu yapması gerekmektedir.

Bu başvuru aşağıdaki linkteki formun aile bireyleri için doldurulmasıyla başlar.

https://fap.diplo.de/webportal/mobile/index.html#fzsyr

 

Bu barkodlu formun online ortamda doldurulup saklanması, 3 ay içerisinde yapılması gereken başvuru zorunluluğunu karşılar. Form doldurularak çıktısı alınmalı ve dijital ortamda (PDF hali) saklanmalıdır. Bu başvuru sonrası bireyler imkan buldukları her zaman konsolosluğu başvuru işlemlerine başlayabilirler.

Aile üyelerinin yurt dışı çıkış yasağı varsa veya pasaport alamıyorsa bu formu 3 ay içerisinde doldurup elinizde bulundurduğunuzda, ilgili yabancılar şubesine bu formu onaylatma talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca yine yabancılar şubenizde aile birleşimi dosyanızın açık bırakılmasını talep edebilirsiniz.

Bu durumda yurt dışı yasağı kalktığında veya pasaport alabildiğinde, konsolosluğa aile birleşimi vizesine başvurabilirler.

Bazı yabancılar şubeleri bu formu onaylamak veya dosyanın açık bırakılması şeklinde işlem taleplerini kabul etmeyebiliyor. Ancak 3 ay içerisinde formu doldurduğunuzda hakkınızın korunduğunu belirtebiliyor. Önemli olan bu durumda 3 ay içerisinde formun doldurulmuş ve konsolosluk başvurusu için saklanmış olmasıdır. Form barkodlu ve tarihli olup sizin saklamanız için düzenlenmiştir. Kurumların kendi veritarabanlarında yer almaz. Sizin muhafaza edip başvuruda beyan etmeniz gerekmektedir. Formda yazan tarih ve barkod sizin üç ay içerisinde aile birleşimi talebinde bulunduğunuzu kanıtlamaktadır.

Örnek Form

Bu form doldurulduktan sonra başvurucuların ikametine en yakın Almanya konsolosluğundan (IDATA aracı kurum aracılığıyla) “Aile Birleşimi” vize randevusu alınmalıdır. Randevuya aşağıdaki belgeler eksiksiz hazırlanarak gidilmelidir.

Bkz. https://idata.com.tr/de/tr

 

Almanya’da iltica kabulü alan bireyin göndermesi gereken belgeler;

  1. İkametgah (Meldebaschtetigung)
  2. Ausweis (Yeşil Kimlik veya Fiksiyonsbescheinigung)
  3. Eğer teslim aldıysanız pasaport (Reiseausweiss) ve Plastik oturum kartı (Aufenthaltstittel)
  4. BAMF oturum kararı -Bescheid- (ilk 3 sayfası, imza-mühür içeren)
  5. Yukarıdaki linkten doldurulan Form (https://fap.diplo.de/webportal/mobile/index.html#fzsyr)

 

Almanya dışındaki aile bireylerinin alıp başvuruda konsolosluğa götürmesi gereken belgeler

  1. “Tam Vukuatlı Nufus Kayıt Örneği” Nüfus müdürlüğünden alınacak sonra apostil yaptırılacak.
  2. “Uluslararası Evlilik Belgesi (Formül B)” Nüfus müdürlüğünden alınacak sonra apostil yaptırılacak.
  3. “Uluslararası Doğum Belgesi (Formün B)” Nüfus müdürlüğünden alınacak sonra apostil yaptırılacak.
  4. “Antrag auf Erteilung eines Nationalen Visums” (IDATA tarafından size atılacak e-postada doldurmanız gereken form)  ÖRNEK FORM
  5. “İkametgah” Nüfus müdürlüğünden alınacak sonra apostil yaptırılacak.
  6. “Pasaport aslı ve fotokopisi, nüfus cüzdanları aslı ve fotokopisi”
  7. Fotoğraf üçer (3) adet biometrik Almanya vizesi ve pasaport boyutlarında.
  8. Vize Harcı

 

 

Önemli Not: Başvuru yapan her bir birey için ikişer kopya dosya yapılmalıdır. Belgelerin asıllarına başvuru sırasında bakılıp size geri verilecektir. Sizin her bir birey için iki kopya dosya yapıp teslim etmeniz istenecektir. Sonuç olarak yanınızda her birey için 1 asıl 2 kopya dosya götürmeniz gerekmektedir.

Not: Başvuru sırasında Reisausweis (Pasaport) ve oturum kartı zorunluluğu bulunmamaktadır. Yeşil kimlik kartı veya Fiktionsbescheinigung ile işlem yapılabilmektedir. Ancak bazen konsolosluk görevlisi bu belgeleri de isteyebilmektedir. Bu durumda bu belgelerin elinize ulaşmasını beklemek zorunda olduğunuz için süreç uzayabilmektedir.

Not: Apostil yapılacak belgeler için işlem Kaymakamlıklar veya Valiliklerde bulunan apostil ofislerinde yapılmaktadır. Çoğunlukla nüfus müdürlükleriyle aynı binada yer almaktadır. Nüfus müdürlüğünden belgelerinizi aldıktan sonra apostil ofisine götürüp apostil yaptırabilirsiniz.

Not: Aile birleşimi vizesinde çocuklar için muvafakatname istenmemektedir.

 

Pasaportu Olmayan Eş ve Çocuklar

Pasaportu olmayan aile bireyleri maalesef Türkiye’de Konsolosluk’ta vize başvurusunda bulunamamaktadır. Ancak üçüncü bir ülkede (Türkiye ve Almanya dışında) pasaport olmaksızın aile birleşimi vize başvurusunda bulunulabilirler. Bu durumda kişiye tek kullanımlık ve 1 ay geçerliliği olan seyahat pasaportu düzenlenmektedir.

Türkiye’de Pasaport tahdidi olduğundan dolayı Pasaport alamayan bireyler, kimlikle çıkılabilecek ülkelere de çıkarken yurt dışı çıkış engeliyle karşılaşmaktadır. Pasaportu olmadığı halde bir şekilde yurt dışına çıkabilen yada yurt dışında olduğu halde pasaportunun geçerlilik süresi biten kişiler için de Almanya konsolosluğu tarafından aile birleşimi için seyahat belgesi düzenlenebilmektedir.

Sonuç olarak Türkiye veya Almanya dışında 3. bir ülkede pasaport olmaksızın aile birleşimi vizesine başvurulabilmektedir. Ancak bazı durumlarda nadir de olsa konsolosluktaki memur, pasaport alamadığınızı belgelemenizi isteyebilmektedir. Bu durumda eşlerin pasaportunun iptal edileceğine/edildiğine dair KHK örneği (KHK kanunlaşarak Pasaport Kanunu Madde 22’ye eklendi) sunulabilir. Bu konuda ulusal basında çıkan haberler sunulabilir.

 

Başvuru Sürecinde Karşılaşılabilecek Ekstra Durumlar

Adres değişikliği; başvuru sonrası herhangi bir nedenle başka il veya eyalete taşınmanız durumunda sizden sorumlu Yabancılar Dairesi değiştiği için kurumlar arası iletişim nedeniyle süreç 6 ila 16 hafta arası uzayabilmektedir. Bu adres değişikliğinin hızlı bir biçimde konsolosluğa ve yabancılar dairesine bildirimi gerekmektedir. Adres bildirim sorumluluğu size aittir.

Süreç: Aile bireyleri iki kopya nüsha ile konsolosluğu başvuruda bulunduğunda konsolosluk sadece belgelerin tam olup olmadığını denetleyip başvurunuzu almakla görevlidir. Aile birleşimi onayını verecek olan, Almanya’da yaşayan bireyin bağlı bulunduğu Yabancılar Dairesidir. Konsolosluğa teslim edilen iki dosyanın biri konsoloslukta kalarak diğeri sizden sorumlu olan yabancılar dairesindeki sizden sorumlu memura gönderilmektedir. Sizden sorumlu olan memur aile birleşimi onayını vermekle sorumludur. O memur konsolosluğa onayınızı gönderdiğinde birkaç gün içerisinde konsolosluk pasaportunuza vize basıp size gönderecektir. Memurun onay verdiği konsolosluk üçüncü bir ülke konsolosluğu ise bireyleri konsolosluğa çağırıp pasaport ücreti, boy-göz rengi tespiti sonrası birkaç gün içerisinde seyahat belgenizi göndermektedir.

 

Konsolosluk sizin başvurunuzu alırken “ayrıcalıklı aile birleşimi” başvurusunda bulunduğunuzu anlayarak A1 dil sertifikası, iş sözleşmesi, sigorta, yeterli metrekare içeren konut belgelerini istemeden başvurunuzu alacaktır. Ancak dosya yabancılar dairesine gittiğinde oradaki memur başvurunuzun “ayrıcalıklı aile birleşimi” olduğunu fark etmeyebilir ve sizden yukarıda bahsedilen, muaf olmanız gereken belgeleri talep edebilir. Bu durumda güzel iletişimle oturum kararınızı ve bu gerekliliklerden muaf olduğunuzu beyan etmeniz yeterli olacaktır.

 

Olay teknik olduğundan sabırla ve nezaket içerisinde takip edilmelidir. Aile Birleşimi süreci minimum 4-6 hafta arası sürmektedir. Süre uzadığında veya bir şeylerin yanlış gittiğini düşündüğünüzde muhatap olarak sizden sorumlu Yabancılar Dairesi’ndeki sizden sorumlu memuru arayarak durumunuz hakkında bilgi sorabilirsiniz. Psikolojik durumunuzun kötü olması ile ilgili hızlandırma talepleriniz makul karşılanmamaktadır. Ancak ailenizle ilgili endişelerinizi makul bir biçimde beyan ederek sürecin durumuyla ilgili bilgi talebinde bulunabilirsiniz. Muhatabınız Yabancılar Dairesi’ndeki memurunuzdur. İletişim e-posta yoluyla veya yüz yüze yapılabilir.

Aile birleşimiyle ilgili videomuzu izlemek için tıklayınız.

18 yaşından büyük çocukların aile birleşimi durumu ile ilgili videomuzu izlemek için tıklayınız.

 

Not: yaşadığınız tecrübeleri, sorunları ve süreçleri bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum yaz