Transit Uçuşlarda (Transit) Vize Almak Şart mıdır?

Transit Vize
Havaalanı transit vizesi (Tip A) Schengen bölgesindeki havaalanlarının uluslararası transit alanlarına geçiş yapmak içindir, ancak Schengen devletlerinin topraklarına girmek için değildir. Havaalanı transit vizesi ile, örneğin Hollanda’da uçuşunuzu değiştirebilirsiniz, ancak Hollanda havaalanını terk edemezsiniz. Aynı kural diğer Schengen ülkeleri için de geçerlidir.

Önemli: Schengen bölgesi üzerinden yapacağınız transit rotanız iki ya da daha fazla duraktan oluşuyor ise havalimanını terk etmeseniz dahi, Schengen vizesine (C tipi vize) ihtiyacınız bulunmaktadır.
Örneğin: Dubai – ParisFrankfurt – Chicago

24 saatten kısa uçuşlarda normalde Avrupa Schengen ülkelerinde bulunan uluslararası hava alanlarında transit vize istenmemektedir. Bu konuyu ilgili ülkelerin konsolosluk WEB sitelerinde ya da hava yolu şirketlerinin WEB sitelerinde detaylı açıklamayı bulabilirsiniz. Özellikle 2016’dan itibaren Türkiye’den uçan yolculardan bazıları transit aktarmada iltica ettiklerinden dolayı uçağa alınmayabiliyorlar ya da ciddi kontrolden geçiriliyorlar. Vizesiz transit aktarma 2016’dan bu yana çok uygulanabilir görünmemektedir. Eğer transit vizeniz olduğu halde transit vizenizin dışında başa bir Schengen ülkesine iltica ediyorsanız vizenin sorumluluğundan dolayı Dublin uygulanacaktır. Örneğin Bulgaristan transit vizeniz varsa ve Almanya’ya iltica edecekseniz vizeyi alırken parmak izi vermeseniz dahi pasaportunuzu yırtıp atsanız bile vizeyi alırken size vizeyi veren konsolosluk yazılım sistemine kaydınızdan dolayı her halükarda vizeniz, ortak vize yazılım sisteminde göründüğü için Dublin uygulanacaktır ve Almanya sizi Bulgaristan’a gönderecektir. Bu örnek diğer ülkeler için de geçerlidir.

Transit vize muafiyeti ayrıca aşağıdaki durumlarda geçerlidir:
Schengen, AB (Avrupa Birliği), AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) ülkelerinde geçerli vizeniz veya oturumunuz bulunuyor ise;
Kanada, Japonya ve Amerika geçerli vizeniz var ise;
Andorra, San Marino, Kanada, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri için sınırsız geri dönüş garantili bir ikamet izniniz var ise;
Bir AB (Avrupa Birliği), AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) veya İsviçre vatandaşı iseniz;
Diplomatik pasaport sahibi iseniz;
Hizmet veya resmi pasaport sahibi iseniz. (Lütfen dikkat: Bu yalnızca listedeki belirli ülkelerin vatandaşları için geçerlidir.)
Görevde olan uçak mürettebatı iseniz ve Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu üyesi ülke vatandaşı iseniz.

Transit aktarmalarda yeşil, gri ve siyah pasaportlara Dublin uygulaması yapılmamaktadır. Almanya Münster şehri Bölge İdare Mahkemesi’nde bu pasaport sahiplerine Dublin uygulanmayacağına yönelik emsal karar bulunmaktadır.

 

Normal koşullar altında transit vize isteyen ülkelerin listesini sizler için hazırladım. Uçak bileti almadan önce mutlaka aşağıdaki listeyi dikkatlice takip ediniz.

Almanya: Geçerli bir ABD, Japonya veya Kanada vizeniz varsa yada Schengen vizeniz ile bir Avrupa ülkesini ziyaret ediyorsanız transit vize almanız gerekmiyor. Yeşil pasaporta sahipseniz de transit vize almanız gerekli değildir. Uluslararası havaalanlarında Schengen bölgesi dışında bir ülkeye gidecekseniz de transit vizesi istenmeyebiliyor. Yine de bazı ülkelerin siyasi karışıklık, siyasi istikrarsızlık vb. durumlarından dolayı o ülkelerin vatandaşlarını idari tedbirler uyguluyorlar. Bu tedbirler hukuki değil, idari tedbirlerdir; Uçak firmaları kendi getirdikleri yolculardan sorumlu tutulmalarından kaynaklanmaktadır. Bu tedbirin kime uygulanacağı yetkili kişilerin inisiyatifindedir. Bununla birlikte  transit vize alarak da bu sorunu çözebilirsiniz. Detaylı bilgi için Almanya Transit Vizesi yazısını okuyabilirsiniz.

İngiltere: Geçerli bir ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda veya Schengen vizeniz varsa havaalanı transit vize almanız gerekli değildir.

Çekya: Yeşil pasaporta sahipseniz havaalanı transit vizesi almanız gerekmez ya da Norveç, İzlanda, Schengen vizelerinden birine sahip olmanız gerekli.

İsviçre: Schengen, Kanada, Japonya veya ABD vizesi sahipleri havaalanı transit vizesi almaları gerekmiyor. Diplomatik pasaport sahiplerinin de havaalanı transit vizesi alması gerekli değildir.

Yunanistan: Geçerli bir Schengen vizeniz yoksa havaalanı transit vizesi almanız gereklidir. Yeşil pasaporta sahip Türk vatandaşları hariç.

ABD: ABD’de havaalanlarında transit vizeniz olmadan geçiş yapamazsınız.

Kanada: Kanada her türlü pasaporta havaalanı transit vizesi istemektedir. Bu ülkeden aktarma yapacaksanız mutlaka 3 hafta öncesinden havaalanı transit vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.

 

Uluslararası hava alanlarında Schengen bölgesi dışında bir ülkeye gidecekseniz de transit vizesi istenmeyebiliyor. Yine de bazı ülkelerin siyasi karışıklık, siyasi istikrarsızlık vb. durumlarından dolayı o ülkelerin vatandaşlarına idari tedbirler uyguluyorlar. Bu tedbirler hukuki değil, idari tedbirlerdir; uçak firmalarının kendi getirdikleri yolculardan sorumlu tutulmalarından kaynaklanmaktadır. Bu tedbirin kime uygulanacağı yetkili kişilerin inisiyatifindedir. Bununla birlikte transit vize alarak da bu sorunu çözebilirsiniz.

 

Schengen Uygulama Anlaşması Madde 6’ya göre Schengen vizesi ile ilgili fıkralar şu şekildedir:

1) Bir yabancıya, Schengen Uygulama Anlaşması ile bu Anlaşma’nın uygulanmasına dair yönetmelik hükümleri çerçevesinde vize verilmesine ilişkin şartların yerine getirilmesi halinde;
1.1. transit geçişler için Schengen vizesi (veya)
1.2. ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren 6 aylık bir süre içerisinde 3 aya kadarki ikametler için (Kısa süreli ikametler) Schengen vizesi verilir. Schengen Uygulama Anlaşması’nın ön gördüğü vize verilmesine ilişkin şartların yerine getirilmemesi durumunda istisnai hallere münhasır olmak üzere Devletler Hukuku’ndan
kaynaklanan nedenlerle veya insani nedenlerle ya da Almanya Federal Cumhuriyeti’nin siyasi çıkarlarının korunması amacıyla Schengen vizesi verilebilir. Bu hallerde verilen vizenin geçerliliği, yer itibarıyla Almanya Federal Cumhuriyeti hükümranlık alanı ile sınırlı kılınır.
(2) Kısa süreli ikamet vizesi, ikamet süresinin ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren 6 aylık bir süre içerisinde her defasında 3 ayı aşmaması kaydıyla toplam 5 yıla kadarki bir geçerlilik süresi ile birden fazla ikamet için de verilebilir.
(3) 1’inci fıkranın 1’inci cümlesine göre verilen Schengen vizesi, özel hallerde ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren 6 aylık bir süre içerisinde toplam 3 aylık ikamet süresine kadar uzatılabilir. Bu hüküm, vizenin Schengen Anlaşması’nı uygulayan bir diğer ülkenin dış temsilciliği tarafından verilmiş olması halinde de geçerlidir. Vize, 1’inci fıkranın 2’nci cümlesinde belirtilen şartların yerine getirilmesi kaydıyla söz konusu 6 aylık süre içerisinde 3 ay daha uzatılabilir.
(4) Daha uzun süreli ikametler için, ülkeye girmeden önce verilen Almanya vizesi (ulusal vize) alınması gereklidir. Ulusal vize; oturma izni, yerleşme izni ve Avrupa Birliği sürekli ikamet izni hükümlerine göre verilir. Ulusal vizeye bağlı yasal ikametin süresi; oturma izni, yerleşme izni veya Avrupa Birliği sürekli ikamet izni sahipliği süresinden sayılır.

Yorum yaz